CD: Spider-Man 2, music from and inspired by

Je hoeft niet veel verstand van muziek te hebben om na het zien van de tracklist van de soundtrack te concluderen dat de cd vooral gevuld is met stevige rock. Namen als Hoobastank, Jet en The Ataris staan toch vaak garant voor het betere zang- en gitaarwerk. Niet gehinderd door verregaande voorkennis van alle bands op de cd ben ik begonnen met luisteren, ondertussen de inlay met foto's uit de film doorbladerend.

De cd begint vrij sterk met het nummer Vindicated van Dashboard Confessional, gevolgd door Train met Ordinary. Twee voorbeelden van toegankelijke, melodische rock die toch erg energiek is. Hierna zakt de cd wat in, alhoewel de muziek wel gevarieerd blijft. Het wat hardere Did You van Hoobastank wordt gevolgd door Jet met het wat kalmere Hold on en Yellowcard met Gifts And Curses.

Maroon 5 zorgt met Woman voor een rustpuntje. Even geen scheurende gitaren, maar een relaxed chill-nummer. Het tempo wordt daarna weer opgevoerd met This Photograph Is Proof (I Know You Know) van Taking Back Sunday. Met het energieke Give It Up van Midtown, gevolgd door Lucky You van de Lostprophets is de soundtrack weer helemaal op zijn top.

De climax wordt voortgezet met het sterke Who I Am van Smile Empty Soul: melodisch, ruig en niet al te snel. Het nummer The Night That The Lights Went Out In NYC van The Ataris sluit hier prima bij aan. Switchfoot met Meant To Live wordt vervolgens een beetje ingehaald door Ana Johnsson met het lekkere We Are. Uitsmijter is Jimmy Gnecco die in Someone To Die For gitaarheld Brian May laat opdraven. Gevolg is een grappig nummer, maar verder niets speciaals.

Tot slot zijn er nog twee orkesttracks van Danny Elfman op het schijfje gezet. Spidey Suite en Doc Ock Suite zijn twee uitstekende, bombastische nummers zoals we ze wel vaker van Elfman gehoord hebben. Ze komen op deze cd niet tot hun recht en staan een beetje als mosterd na de maaltijd onder aan de tracklist. Ik zou liever deze twee nummers aan het begin gehoord hebben om meteen meer in de sfeer van de film zelf te komen.

So far, so good. Klinkt allemaal goed, nietwaar? Tijd om de beloofde 'exclusive Spider-Man 2 content' op de website van Sony te gaan bezoeken. Om toegang tot deze speciale site te krijgen moet de soundtrack in de drive van de pc zitten. Na het intikken van het goede adres moet ik eerst de nieuwste Shockwave-plugin downloaden. Hierna verschijnt een venster dat meldt dat er gekeken wordt of de cd in de drive zit. Voelen we hem al aankomen? Inderdaad, ik heb van alles geprobeerd, maar de site blijft vrolijk beweren dat de vereiste cd niet in de drive zit. Helaas, geen exclusieve filmpjes, muziek en extra's voor mij...