Film: Ella Enchanted

Bij haar geboorte krijgt Ella (Anne Hathaway) een bijzondere gave van haar peettante Lucinda (Vivica A. Fox). De gave van gehoorzaamheid. Tegen haar wil in doet Ella alles wat haar bevolen wordt. Ella weet deze gave de eerste jaren nog goed te verbergen, om zo nog redelijk normaal op te groeien.

Dit verandert echter wanneer haar moeder sterft. Bij het sterfbed krijgt Ella nog een laatste boodschap mee van haar moeder: “What’s inside you is stronger than every spell.” Vanaf dit punt hoef je je dus niet meer af te vragen hoe de film zal eindigen.

Om financiële redenen hertrouwt haar vader, Sir Peter (Patrick Begin), met de rijke Dame Olga (Joanna Lumley). Naast een gemene stiefmoeder krijgt Ella er ook twee verwende stiefzussen, Hattie (Lucy Punch) en Olive (Jennifer Higham), bij. Het duurt uiteraard niet lang voordat stiefmoeder en stiefzussen de gave van gehoorzaamheid in Ella ontdekken. Geheel naar voorbeeld van Assepoester wordt Ella misbruikt voor alle vervelende klusjes.

Het verre koninkrijk van Frell, waar dit sprookje zich afspeelt, wordt geregeerd door de kwaadaardige prins Edgar (Cary Elwes). Deze zal echter spoedig worden vervangen door kroonprins Charmont (Hugh Dancy). Prins Charmont wordt als een moderne popster aanbeden door alle meisjes binnen het koninkrijk. Alleen Ella valt niet blind voor hem. Waar honderden vrouwen hem aanbidden gebruikt Ella de gelegenheid om te protesteren tegen de misstanden in de maatschappij. Hattie, een van de meest trouwe groupies van prins Charmont, stuurt Ella dan ook naar huis. Op weg naar huis ontmoet Ella per toeval toch nog prins Charmont, die op de vlucht is voor de honderden gillende meisjes uit zijn fanclub. Charmont raakt onder de indruk van de betoverde Ella. Dit tot onvrede van Hattie.

Hattie, die vastberaden is te trouwen met prins Charmont, gebruikt Ella’s gave van gehoorzaamheid om haar nog meer in de rol van Assepoester te duwen. Ella, die merkt dat haar leventje er door deze gave niet beter op wordt, besluit op zoek te gaan naar Lucinda om de gave ongedaan te maken.

We verlaten het plot van Assepoester voor een Wizard of Oz verhaal. Vergezeld door Benny (een sprekend boek) ontmoet Ella de wonderlijke sprookjesfiguren die leven in de mysterieuze bossen van het koninkrijk Frell. Hoe zal dit toch aflopen...