CD: Radio Bergeijk, Complete Dieptepunten

In het kader van de door de regering gevorderde zendtijd voor lokale omroepen volgt nu een uitzending van Radio Bergeijk

Zo begint iedere aflevering van het onvolprezen Radio Bergeijk. In 2001 begonnen Pieter Bouwman en George Van Houts met hun absurdistische radioshow over een lokaal radiostation ergens in Brabant. Binnen de kortste keren had het programma een snel groeiende kern van vaste luisteraars. Zoals ieder zichzelf respecterend lokaal radiostation brengt Radio Bergeijk lokaal nieuws van hoog niveau. De gemeenteberichten worden keurig doorgegeven, er vinden diepgaande studiogesprekken plaats en ook de reportages op lokatie zijn van hoog niveau.

Vanaf het bedrijventerrein Eckersreyt te Bergeijk verzorgen Peer van Eersel, Toon Spoorenberg en technicus Tedje Van Lieshout wekelijks het nieuws uit de gemeente. Wat te denken van de grafruimwedstrijden. Een reportage van Peer van Eersel zelf. Er is een nieuwe activiteit op het kerkhoffestival. Dorpsgenoten mogen de lijken in vier verlopen graven opgraven. De Brabantse grafruimers doen hun best om de botten van de overige zaken te scheiden. Het live-interview met Louis van Borthem geeft de luisteraar de gelegenheid om dit spektakel van dichtbij mee te maken. We hoeven niet bang te zijn dat er spullen verloren gaan, want de botten gaan worden verwerkt in de diervoederindustrie.

Bergeijk1


De Bergeijkenaar is zoals het een goede Brabander betaamt katholiek en wat is er dan mooier om op pelgrimage te gaan? Dini Van Scheijdel vertelt aan Toon Spoorenberg over haar ongelukkige reis naar België. Helaas voor haar ging ze pijnlijk door haar rug en de plaat in haar rug verschoof. Financieel gaat het haar niet voor de wind en het bisdom van Den Bosch wil nu wel geld zien voor het in beslag nemen van twee stoelen in de bus. Dini weet gelukkig waar al deze pech vandaan komt, ze is ooit op een kleuter gaan zitten en vanaf dat moment ging alles fout. Gelukkig wordt ze keurig tot aan de deur van de studio gebracht door de sympathieke Tedje.

Ook op cultureel gebied is er veel te beleven in Bergeijk. Je kan het onlangs geopende themapark 2e wereldoorlog vereren met een bezoekje. Met een beetje geluk krijg je de foute enveloppe, waardoor je aan de kant van de sympathieke Duitsers staat. Je mag meevechten tegen de Hollanders, met als hoogtepunt het met een tank overrijden van wat Hollandse verzetsstrijders. Ook kan je een verzetsheld aangeven en mag je met je zwarte geld biefstuk met friet eten. Vlak voor het eind van de oorlog loop je over en mag je een moffenhoer kaalscheren.

De Bergeijkenaar heeft sowieso nogal wat sympathie voor onze oosterburen. Tonnie van de Mortel, handelaar in Brabantse tafelzuren op de markt en tevens lijsttrekker van de partij Bergeijk Terug. Op een vleesbeurs in Frankfurt heeft hij een delicatesse gevonden. De natte slappe zure Duitse worst heeft een gedistingeerde geur van abattoirs en dit culinaire hoogtepunt wordt per meter verkocht. Bij het aansnijden spat de worst open en glibbert het door je handen heen. Natuurlijk hoort er bij zo iets lekkers een goede jenever, maar gelukkig begint de borreltijd al om tien uur, dus de worst kan altijd gegeten worden.

Bergeijk2


Ook de gemeenteberichen zijn van groot belang. De giertijden, de diefstalberichten of cultuurberichten waarin het pompoenenfestival wordt aangekondigd zijn natuurlijk onmisbaar voor de Bergeijkenaar. Ook heel informatief is de voorlichting over de sirenes. Ieder mens weet natuurlijk dat je zo snel mogelijk naar de plaats van het ongeluk moet gaan. De traditionele test vindt zoals ieder jaar plaats op iedere tweede woensdag nadat de de derde woensdag van de vorige maand op een dinsdag is gevallen. Iedere andere dag zou voor verwarring kunnen zorgen omdat men dan kan denken dat er dan op een andere dag getest zou worden. Tot slot krijgen we nog wat sirenes te horen die bij bepaalde situaties horen.