CD: Lenny Kravitz - Baptism

Biografie
Eerst even een stukje over de biografie van Lenny Kravitz. Lenny Kravitz is op 26 mei 1964 geboren in New York. Hij ontwikkelt een voorliefde voor het organische geluid van de jaren zestig en draagt de hippie idealen uit die tijd een warm hart toe. Als zoon van een Joodse vader is hij een eenling waarmee de Amerikaanse platenindustrie maar weinig raad mee weet. Uiteindelijk krijgt de in New York geboren zoon van een Joodse journalist en een van de Bahama's afkomstige actrice krijgt in 1988 meteen een contract aangeboden van Virgin Records, dat een jaar later zijn ijzersterke debuut Let Love Rule uitbrengt. Twee jaar later blijkt hij met zijn tweede album Mama Said een stap voorwaarts gezet te hebben als tekstschrijver. Met Are You Gonna Go My Way levert Kravitz in 1993 zijn meest geslaagde prestatie af. In 1998 komt "5" uit, zijn meest persoonlijke album met opgedragen nummers aan zijn overleden moeder "Thinking Of You" en zijn 9-jarige dochter "Little Girl's Eyes". Na "5" in 1998 komt zijn album "Lenny" uit in 2001. Op dit album zijn nummers te vinden zoals: "Battlefield of love" en "Believe in me". Tijd dus voor een nieuw album.

Baptism
Genoeg over de geschiedenis van Lenny, tijd voor Baptism. Zelf beschik ik thuis over twee oudere albums en je merkt al snel dat Lenny gewoon zijn eigen stijl muziek heeft. Dit album begint dan ook echt met een Lenny Kravitz-achtig nummer. "Minister of rock 'n roll" is een uptempo rocknummer, waarvan je de neiding hebt om even heen en weer te springen. Dus pak je haarborstel en zing even keihard mee! Na "Minister of rock 'n roll" kan je even op adem komen met "I don't want to be a star". Dit is zeker geen ballad, dit nummer is een perfect combi van zijn uptempo nummers en zijn ballads. "Calling all angels" is daarin tegen een echte Lenny Kravitz ballad met drum en piano. Zelf hou ik niet zo van dit soort ballads, ze zijn mij echt te langzaam maar verder prima geschikt voor romantisch diner met kaarslicht. In "California" hoor je de invloed van de zeventiger jaren weer terug komen. In dit nummer zit een refrein dat je ook gewoon even lekker keihard moet meezingen. Het liefst dan eigenlijk in een auto, lekker je dak open en genieten van dit nummer in de zon in de buurt van de stranden. "Sistamamalover" klinkt al een stuk stoerder dan de overige nummers en past prima in het rijtje met "battlefield" van het album "Lenny". Dan komen we uit bij de eerste singel van zijn CD. "Where are we running'?" vind ik ook eigenlijk meteen het beste nummer van het hele album. Deze geeft de echte Lenny-stijl weer, maar dat hoef ik jullie denk ik niet te vertellen. Je hoort dit nummer namelijk regelmatig voorbij komen op de radiostations. "Baptized" is eigenlijk net zo'n ballad als "Calling for angels" niet echt mijn stijl dus. Daarintegen begint "Flash" met de drums, saxs en gitaar. Een heerlijk zomernummer al zeg ik het zelf. Lenny heeft er ook een nummer opstaan waarmee hij samen heeft gewerkt met Jay-Z. "Flash" is dan ook een nummer wat in het begint redelijk downtempo is maar al snel word het een lekker nummer zoals de meeste op dit album zijn. Het album word afgesloten met "Destiny", nog zo'n echte ballad die bijna a capella wordt gezongen.

Conclusie:
Zoals ik al eerder zei ben ik zelf in het bezit van twee oudere albums. Dit zijn "5" en "Lenny". Als je dan naar "Baptism" luistert merk je toch dat Lenny Kravitz wat rustiger wordt. Weinig uptempo nummers, en wat meer een tussenweg van ballad en uptempo. Toch blijft Lenny zijn eigen stijl houden, die zeventiger-jaren stijl, dat flower-power gevoel maar vooral dat vrolijke gevoel is erg goed terug te vinden in dit album. De echte ballads hadden er van mij persoonlijk wel afgemogen, ik hou wel van de rockende Lenny inplaats van de Lenny die gevoelige liefdesnummers zingt. Maar dit is geheel persoonlijk. Als je van de stijl van Lenny Kravitz houd is dit zeker een album wat niet mag ontbreken in je collectie. Vond je de uptempo nummers alleen maar leuk van Lenny Kravtiz dan zou ik hem denk ik niet kopen, luister hem dan eerst even in de winkel. Je moet er namelijk echt van houden.