Interview: The Zutons

The Zutons Interview"Fokked op", is de geweldige reactie van Boyan op mijn vraag hoe ik de muziek die zij maken moet beschrijven. "Pleasant madness is een betere omschrijving. Niet zoals Madness, die andere band, alhoewel die erg goed zijn. Maar toch." Het hele "Madness"-gebeuren zit ook in de bandnaam verwerkt. Het betekent echter helemaal niets: "Het is gewoon iets waar Dave (zanger en oppergod van de band) mee kwam. Het verzinnen van een naam is eigenlijk het moeilijkste gedeelte voor een band. Je spendeert soms tussen de drie en vier maanden aan het zoeken van een goede naam, dat was bij ons ook het geval. Toen Dave met de naam 'The Zutons' kwam hadden wij allemaal zoiets van "Woah!", maar het klinkt geweldig". Er zijn echter al aardig wat bands die eenzelfde soort naam hebben (The Hives, The Vines, etc.), maar het verschil tussen die bands en The Zutons is echter dat 'Zuton' helemaal niets betekent, het is gewoon een willekeurig woord. "Dus wij komen er gewoon mee weg."

Op dit moment is er een heuse hype aan de gang omtrent Britse bands en ik was benieuwd of The Zutons ook geprofiteerd hebben van die hype: "Ik denk dat je dat eigenlijk wel van elke Britse band die nu succes heeft kunt zeggen. Het is inderdaad zo dat er op dit moment aardig wat bands zijn die wat te bieden hebben. De mentaliteit van de bands is ook aan het veranderen; ze realiseren zich weer dat touren erg belangrijk is voor je naamsbekendheid, ook internationaal. Je speelt namelijk veel voor studenten, en dan staan er altijd wel een paar buitenlandse studenten in het publiek die je muziek aan hun vrienden laten horen zodra ze weer thuis zijn."

Dat touren deed men in de jaren '50, '60 en '70 ook, maar vanaf de jaren '80 vergaten veel bands dat touren het beste middel is om naamsbekendheid te krijgen bij het publiek. "Bands maakten dan een single en tourden dan voor die single, of ze maakten een album, en tourden dan voor dat album." Bij The Zutons is dat niet het geval. Het album is pas een maand uit, maar de band is al dik twee jaar bij elkaar en heeft al aardig wat afgetourd in die periode. "Dat is ook gewoon de beste manier om te laten zien aan de mensen wie je bent."

Afgelopen zomer begon de band met het schrijven voor 'Who Killed The Zutons?': "We schreven al nummers vanaf dag 1, maar zodra je bezig bent met schrijven merk je gewoon dat sommige dingen beter klinken dan andere dingen. De slechtere nummers gooi je weg en dan schrijf je weer een paar nieuwe. Die speel je dan live, je kijkt naar de reacties van het publiek en je verwerkt de goede dingen. Het is gewoon trial and error, in het begin bestond onze set voornamelijk uit akoestisch werk. Later speelden we ook elektrische nummers en uiteindelijk krijg je een bepaalde mix. Toen we het album gingen opnemen hadden we al een ruw idee van hoe het album zou gaan worden. We hadden zo'n 40 tot 50 nummers, dat hebben we teruggebracht tot ongeveer 20 nummers. Die 20 nummers hebben we ook opgenomen, maar we hebben het uiteindelijk teruggebracht tot 12 nummers."

De band is behoorlijk geëvolueerd qua sound, volgens Byron. De manier waarop het album tot stand is gekomen is ook de reden voor de behoorlijk diverse sound van de nummers op 'Who Killed The Zutons?'. "Je moet het publiek wel op gang kunnen houden. Ze moeten genieten van de hele ervaring. Als je dan constant dezelfde soort nummers speelt gaat het publiek zich snel vervelen."