Dossier: Computercriminaliteit

Hackers

Allereerst iets over het woord hacker. Vroeger, voor de jaren 60, kon je jezelf een hacker noemen als je ergens heel goed in was. Als je bijvoorbeeld een kei was in tekenen kon je jezelf dus een hacker noemen. Dit hoefde dus niks met computers te maken hebben. In de jaren 60 werd op de MIT, Massachussets Institute of Technology, een universiteit in de USA, de definitie van een hacker veranderd: een hacker was iemand die veel van computers afwist. Dit kon bijvoorbeeld programmeren zijn, maar ook iets heel anders, als het maar met computers te maken had. Nog weer later, in de jaren 80/90 is door de pers de definitie van het woord hacker veranderd in wat het nog steeds voor velen betekent: een crimineel die inbreekt in computersystemen. Er werd wel geprobeerd dit te veranderen door bijvoorbeeld een onderscheid te maken tussen white en black hat hackers, maar dit is nooit echt doorgedrongen bij de massa. Nu wordt er over het algemeen gezegd door mensen met een beetje kennis van zaken dat hackers gewoon mensen zijn die veel van computers afweten. Zo kan je bijvoorbeeld programmeren of aan netwerkbeveiliging doen. Crackers daarentegen zijn de mensen die illegaal inbreken. En wij houden ons aan deze omschrijving. Kortom, in dit artikel geldt: Hackers zijn mensen die veel van computers afweten; crackers zijn criminelen die in computers inbreken.

Technisch gezien kan een cracker ook een hacker zijn natuurlijk, maar laten we hier niet te veel woorden aan vuil maken.

Kevin Mitnick

Eén van de meest beroemde crackers is zonder twijfel Kevin Mitnick. Kevin was niet echt goed met computers, maar hij was wel erg goed in het sociaal manipuleren van mensen en kon zo aan bijvoorbeeld wachtwoorden komen. Hij stal vooral creditcardnummers en pleegde nog veel meer misdaden, zo brak hij onder meer in bij Dell en Compaq. Hij joeg menig bedrijf de stuipen op het lijf en leek niet te pakken, telkens wist hij te ontsnappen uit de handen van de FBI.

Uiteindelijk werd Kevin gepakt door beveiligingsexpert Tsutomu Shimomura. Dit kwam doordat Kevin nogal overmoedig werd: hij brak in in de computers van Shimomura. Kevin verdween voor 7 jaar achter de tralies en mocht voor nog langere tijd geen computer aanraken. Hier waren veel mensen het niet mee eens. Ze vonden dat de straf van Kevin veel te zwaar was. Ze startten dus een actie: "Free Kevin". Uiteindelijk heeft dit weinig geholpen. Het hele verhaal van Shimomura is uiteindelijk in de vorm van een boek verschenen, ook is er een film over gemaakt. Shimomura is er dus zeker niet armer op geworden. Inmiddels is Kevin vrij en hij is een beveiligingsbedrijf begonnen, wat tamelijk ironisch is .