Boek: Stephen King - Tweeduister

Stephen King behoeft in principe maar weinig introductie. Al jarenlang is elk boek van zijn hand een bestseller. Miljoenen mensen genieten keer op keer van de soms morbide hersenspinselen van ‘the King.’ En het blijft niet enkel bij het geschreven woord. Zijn korte verhalen en boeken zijn een inspiratie geweest voor menig filmklassieker. Zo is daar 'The Shining', 'The Green Mile', de succesvolle horror 'Children of the Corn', de adaptatie van 'The Shawshank Redemption', 'Hearts in Atlantis' en ga zo maar door. Op zijn website kun je dit allemaal rustig nalezen. Maar ondanks dat zijn naam overal bekend is, is het misschien leuk om even een blik te werpen in de jonge jaren van Stephen.

Stephen King is geboren in 1947, Portland, Maine, USA. Zijn ouders waren al vroeg gescheiden en na enig heen en weer gereis tussen zijn vaders huis in Connecticut en zijn moeders woonplaats in Maine woont hij vanaf zijn elfde samen met zijn enige broertje David in Durham, Maine. Na de middelbare school gaat hij studeren op de Universiteit van Maine in Orono. Tijdens zijn studietijd schrijft hij wekelijkse columns in het universiteitsblad, is hij lid van de studentenraad en sluit hij zich aan bij de anti-Vietnam beweging op basis dat de oorlog aldaar ongrondwettelijk is. In 1970 behaalt hij zijn Bachelors in Engels. In januari 1971 trouwt hij met Tabitha Spruce.

In 1967 verkoopt Stephen King zijn eerste korte verhaal, "The Glass Floor" aan Startling Mystery Stories. Gedurende de eerste jaren van zijn huwelijk heeft hij veel van dit soort verhalen verkocht aan ‘mannenmagazines', waarvan het geld een welkom extraatje is bovenop het loon van fabrieksarbeider (werk werd nog niet meteen gevonden). In de herfst van 1971 vind Stephen eindelijk een baan als leraar. ’s Avonds en in het weekend schrijft hij onverminderd door. Zijn eerste roman 'Carry' wordt in 1974 gepubliceerd en de daaropvolgende paperbackversie zorgt ervoor dat Stephen zijn baan als leraar kan opzeggen en voltijd schrijver kon worden. Samen met zijn vrouw woont hij een jaar in Colorado waar hij voor een groot deel ‘The Shining’ heeft geschreven welke in 1977 werd uitgebracht. Beide boeken zijn verfilmd, Carry in 1976 en The Shining in 1980.

Op dit moment is Stephen nog steeds getrouwd, heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. De winters spendeert hij in Florida, en de zomers in Bangor en Center Lovell, Maine.