Interview: Jaap Jongbloed



Wat heeft je bewogen om dit boek uit te geven?
Twee ergernisjes: in de eerste plaats het gedraai en gerotzooi met de waarheid over Klaas Bruinsma. Mabel en Friso gaven afgelopen maandag op tv ook weer iedereen de schuld behalve zichzelf.
Daarnaast stoor ik me al jaren aan de arrogantie van de RVD, de Rijks Voorlichtings Dienst. Die reageren zo krampachtig op elk verzoek om informatie over het Koninklijk Huis dat ze de goedwillende leden daarvan meer schade berokkenen dan goed doen.
M.a.w.: omdat de waarheid door de betrokkenen verdraaid wordt of verborgen gehouden was de verleiding groot om die gesloten deuren dan maar zelf te openen! En dat is dus gebeurd.

Waarom staat je naam niet op het boek vermeld als schrijver zijnde?
De grap is natuurlijk dat de mailtjes zijn opgetikt door Max en Mabel zelf... En bovendien: ik heb het ook in werkelijkheid niet geschreven!

Heb je bepaalde dingen bewust niet geschreven (of geschrapt) ivm eventuele problemen die dat zou kunnen geven?
Nee, we hebben niks laten schrappen. Ik ben allergisch voor censuur. In het boekje leer je de karakters van de beide dames nou eens echt kennen: hun minder goede, maar ook hun mooie en gevoelige kanten. Want je zou het bijna niet geloven bij het vertekende beeld dat de RVD van ze geeft, maar achter de aardappels in de kelen en opgeplakte Koninginnedag-glimlachjes zitten wel degelijk echte mensen!

Is het boek volledig fictie of zit er een kern van waarheid in?
Het boek is fictie, maar toch zou er wel eens meer waarheid in kunnen schuilen dan in sommige stukjes die de roddelpers als waarheid over deze mensen heeft gepubliceerd...

Hoeveel fantasie heb je hiervoor nodig?
Het gaat vanzelf: de gebeurtenissen rond de Koninklijke Familie van het afgelopen jaar zijn zo prikkelend voor de fantasie dat er naar mijn mening zelfs een hele spannende film in zit.

Heb je een reaktie ontvangen van het Koninklijk Huis danwel de RVD op het boek? Zo ja, waren ze erg gelukkig met dit boek?
Ik heb de RVD keurig een boek toegestuurd, maar tot op heden hebben ze niet gereageerd. Te druk waarschijnlijk.

Heb je Maxima of Mabel ooit persoonlijk mogen ontmoeten?
Nee, Willem Alexander overigens wel voor een interview. En ook toen ben ik geschrokken van de schuwheid van die jongen. Hij was toen nog een aantal jaartjes jonger. Tijdens ons gesprek zat hij letterlijk af en toe over mijn schouder te kijken of de RVD-ambtenaar ter plekke wel vond dat hij bepaalde vragen mocht beantwoorden.

Kende je FOK! al en wat vind je er van?
Ik wist van het bestaan van FOK!, maar ik was er nog nooit heengesurft. De kennismaking was stormachtig de afgelopen week! De site straalt een hoop actie uit, heel actueel en bol van de dingen die je snel op de hoogte brengen. En hartstikke goed dat er een site is met het lef om zoiets als de Mailtjes te doen. Er zijn al genoeg brave moralisten op de wereld en op het web!

Wat vind je van de reakties die de afgelopen week voorbij zijn gekomen op FOK! op je boek?
Een beetje te verwachten: sommige mensen vinden het leuk, anderen schelden je de huid vol. Soms zijn ze wel een beetje erg serieus: het is maar een geintje jongens! Maar hoe dan ook: Oscar Wilde zei het al: There is one thing worse than being talked about: that is not being talked about!

Wat wens je Johan Friso en Mabel toe voor hun trouwdag morgen?
Ik wens Friso en Mabel een prachtig leven, met weinig beperkingen en veel vrijheid! En ik heb één bescheiden advies: een beetje meer openheid en eerlijkheid tegenover de buitenwereld. Ze zullen zien dat ze dan waarschijnlijk zelfs minder last hebt van die verfoeide media!


Ondanks de vele negatieve reakties op FOK! is Jaap Jongbloed zo sportief geweest een aantal exemplaren van het boek weg te geven voor degenen die WEL geinteresseerd zijn in de overige mailtjes in het boek. Wil je kans maken op een exemplaar, stuur dan het goede antwoord op de volgende vraag naar prijsvragen@fok.nl

Morgen treden Mabel Wisse Smit en Johan Friso in het huwelijk. Wat is de volledige naam en titel van Johan Friso na het huwelijk?

Vergeet niet je username op FOK! en je volledige adresgevens te mailen. Inzenden kan tot 30 april a.s.