CD: Auf Der Maur - Auf Der Maur

Melissa Auf Der MaurMelissa kan het zelf niet vaak genoeg zeggen, maar ze is altijd een groot bewonderaar geweest van Kyuss. En die band is qua sound ook de grootste invloed geweest op het geluid van Melissa's eerste soloplaat. Niet in de laatste plaats doordat twee leden van Kyuss, Josh Homme en Brant Bjork, mee hebben geholpen met het schrijven en inspelen van de plaat.

De rest van de artiesten die mee hebben geholpen zijn leden van vorige bands; James Iha (Smashing Pumpkins), Eric Erlandson (Hole), Steve Durand en Jordan Zadorozny (uit Melissa's eerste band Tinker). Stuk voor stuk artiesten met een hoop ervaring in de muziekwereld.

Die ervaring is goed terug te horen op het album. Het klinkt niet echt als een soloplaat, meer als een plaat van een band die al jaren met elkaar speelt (en in zeker opzicht is dat ook wel zo). De muzikanten zetten een heerlijke muur van stonerrock neer.

Bovenop die gitaren komt dan het element waardoor je deze plaat als een prestatie van Melissa zelf kan zien; de zang. Die is wonderschoon. Normaal heb ik het niet zo met vrouwenstemmen in de rockmuziek, het werkt niet echt bij mij. Melissa is daar toch wel een uitzondering op. Ze is niet een superzangeres, maar ze geeft de plaat daardoor toch wel dat persoonlijke tintje.

Dat persoonlijke tintje zou namelijk ontbreken als ze niet zou zingen, de baslijnen zijn namelijk niet superspannend. De bas heeft vooral een ondersteunende functie (zoals het eigenlijk ook hoort) en dat vind ik an sich best jammer. Ik had gehoopt dat Melissa ook goed zou laten horen dat ze ook een behoorlijk partijtje kan bassen.

De eerste single van het album, 'Followed The Waves', is naast één van de beste nummers van de plaat ook behoorlijk representatief voor het album. Ik weet dat niet veel mensen in Nederland kunnen genieten van MTV2, waar de clip al regelmatig voorbij komt vliegen, maar die clip is echt genieten. In die clip komt wel weer het soloaspect van het album naar voren, daar vooral Melissa in de spotlights staat.

Melissa Auf Der Maur

'Head Unbound' is ook een heerlijk nummer, niet echt rockend, maar de drumpartijen en zang zijn super! Het nummer loopt vloeiend over in 'Taste You', het nummer dat zonder twijfel de volgende single moet worden. Er wordt heerlijk opgebouwd naar het couplet. Ook hier komt de drummer weer naar voren. Om eerlijk te zijn vind ik dat de beste muzikant die op het album te horen is.

Een nummer waar de invloed van de vroegere Kyuss-muzikanten goed in terug te horen is, is 'I'll Be Anything You Want'. Vervang de vrouwelijke zang door de vroegere zanger van Kyuss en iedereen zal geloven dat dit een nummer van deze Goden der Stoner is. Josh Homme beperkt zich overigens niet alleen tot het inspelen van de instrumenten, op het laatste nummer 'I Need I Want I Will' zingt hij ook wat mee. Luister overigens dit nummer af om wat hilarische stemtesten van Melissa te horen.