Game: Midway Arcade Treasures

De game-industrie maakt veel veranderingen door, waar vroeger een klein groepje mensen games speelden, zijn er nu miljoenen mensen die een console thuis hebben staan. Gamen wordt mainstream. Of dit een goede zaak is of niet laat ik even in het midden, ik wil het hebben over de games uit de jaren 80 toen er nog maar een handjevol mensen games speelden. Enkele van de games die toen in de arcades stonden zijn verzameld op één DVD: Midway Arcade Treasures. Op deze disc zijn de volgende games verzameld:

720, Blaster, Bubbles, Defender, Defender II, Gauntlet, Joust, Joust 2, Klax, Marble Madness, Paperboy, Rampage, Rampart, Roadblasters, Robotron 2084, Satan's Hollow, Sinistar, Smash TV, Splat!, Spy Hunter, Super Sprint, Root Beer Tapper, Toobin', en Vindicators. (24 in totaal dus).
Dat klinkt goed! Hoewel er games op staan die zelfs voor mijn tijd uitgekomen zijn staan er enkele echte klassiekers op, die ook ik wekenlang gespeeld heb!

720º (1986)

720º is een skateboard game. Vanuit isometrisch 3D perspectief haal je de stoerste trucks uit en verdien je geld waarmee je weer nieuwe stuff kan kopen in de skate winkel. Een must om te kijken hoe de opa van Tony Hawk speelt.



Blaster (1983)

First-Person space shooter. Vlieg door magic rings, schiet de aliens neer, red de wereld. Dat is in het kort waar Blaster over gaat. Vermakelijke game die er verrassend goed uitziet voor die tijd.




Bubbles (1982)

Bubbles is een, op het eerste gezicht, vreemde game; je spelt een druppel water (de bubble dus) en je wordt doorgespoeld door de gootsteen. Voordat je weg bent moet je zoveel mogelijk zooi verzamelen. Vreemd, maar erg leuk.



Defender (1981)

Een side-scrolling shooter. Je vliegt van links naar rechts en schiet met je lasers alle aliens aan gort. Tevens moet je gewone mensen beschermen die opgestraald worden door de aliens.




Defender II (1981)

Hetzelfde als Defender, maar helemaal ge-upgrade: nieuwe wapens, nieuwe vijanden, nieuwe levels, etc. Maar niet meer dan hetzelfde.





Gauntlet (1985)

Hack ‘n Slash in pure vorm. Je kiest je held en baant je een weg door dungeons terwijl er honderden (letterlijk!) vijanden tegelijk op je af komen. Het spel is met meerdere spelers te spelen, en je kan je eigen health bijkopen, door op driehoekje te drukken (waardoor je oneindig veel health kan hebben dus). Dit is gedaan omdat er in de arcade versie een optie zat waarbij je, door middel van extra geld, je health kon verhogen.

Joust (1982)

Joust is een spel waarbij je op een struisvogel zit en je met een lans moet proberen de vijanden van hun struisvogel af te meppen. Het spel bestaat uit één venster met meerdere plateaus. Dit is één van de spellen die het makkelijkst speelt met de analoge stick, terwijl de rest meestal ook goed te doen is met de D-Pad.

Joust II (1986)

In de opvolger van Joust kon je ook transformeren in een groter wezen waarmee je sterker, maar trager was. De opzet is hetzelfde natuurlijk.





Klax (1989)

Een puzzelspel waarbij je blokjes van een verschillende kleur, die via een lopende band naar je toe worden gebracht, moet opstapelen om zo er drie op een rij te krijgen. Hoe verder je komt, des te sneller komen de blokjes.



Marble Madness (1984)

Knikkeren! Althans, één knikker. Daar draait het om in Marble Madness, je moet een knikker van start naar finish rollen binnen de vastgestelde tijd. Ontworpen voor gebruik met Trackball, maar aangezien de consoles die niet hebben ook goed te spelen met de analoge sticks!