Game Review: Lord of the Rings - Return of the King

Zelden begon ik met zo'n moeite met het schrijven van een review. Een langverwacht spel... de opvolger van een mooi spel; de screenshots logen er niet om! Tot het moment waarop ik het voor het eerst speelde en ondekte dat er eigenlijk op enkele details na niet veel was veranderd sinds de vorige versie.


Ja, het ziet er mooier uit als ooit tevoren. Mijn PlayStation 2 wordt werkelijk geweldig benut en ik ben de eerste paar minuten dan ook zwaar onder de indruk geweest van de graphics. Maar met graphics alleen kom je er niet. Een goede game bestaat tegenwoordig uit meer dan plaatjes en filmpjes alleen. Veel belangrijker dan een mooi uiterlijk is de gameplay. Hoe nauwkeurig speelt het? Hoe lang blijft het spannend? Hoe moeilijk is het? En vooral: is het leuk?

Misschien ben ik met de verkeerde verwachtingen aan dit spel begonnen. De previews in de bladen waren niet voor de poes. Gemiddeld een 8 of een 9 als eindcijfer. Niet slecht! Ik verwachtte dan ook een game met diepte, een game met ballen. Ik verwachtte bovenal niet een simpele beat-'m-up zonder vrijheid.


Je wordt als gamer getrakteerd op de ene na de andere mooie game. De gameplay dieper en fijner uitgewerkt; iedere game opnieuw maar weer. En zo wordt je verwend. Wanneer dan plotseling 14 jaar na dato een Golden Axe kloon wordt uitgebracht dan sta je teleurgesteld met je bek vol tanden te kijken naar het scherm. Beteuterd merk je dat je na een uur geen zin meer hebt in het spel. Het spel waar je je al maanden op verheugde nota bene.


Is dan alles kut eraan? Nee niet eens. Het is in ieder geval op een aantal puntjes beter dan zijn voorganger. De keuze voor karakters is uitgediept en ieder karakter kiest nu zijn/haar pad in het spel. Het systeem met de experience points is verder uitgewerkt en ook met de upgrades is leuk gespeeld.


Nauwkeurigheid in de gameplay is ver te zoeken. Spannend? Ach de muziek is prachtig natuurlijk, maar verder niet echt. Moeilijk? Ja, moeilijk vol te houden zonder in slaap te vallen. Leuk? Laat me niet lachen. Als je van herhaling houdt en graag je RSI weer op peil krijgt in korte tijd is dit je game. Ouderwets button bashing is er niets bij!

Ik ben er over uitgepraat. Ik heb het spel diverse uren gespeeld, en het voelde bijna verplicht voor de review. Het had zoveel meer kunnen zijn maar ik blijf achter met een doosje teleurstelling.