CD Review: Party Party (Carnavals Krakers 2004)

Carnaval is elk jaar weer een groot feest beneden de rivieren. Een van de elementen die dat feest vormen is de muziek. Dweilbandjes maken tijdens het feest de cafés en de feestzalen onveilig met polonaisemuziek en lekkere meezingers. De muziekindustrie probeert van deze verschijning op muzikaal gebied te profiteren door een aantal van die meezingers op CD te zetten. Omdat ik als echte Carnavaller deze CD ga reviewen, wil ik eerst een stukje over Carnaval vertellen.

Carnaval, de vooravond van de veertigdaagse vasten, die in Rooms-Katholieke landen en streken feestelijk wordt gevierd, o.a. met de intocht van prins Carnaval.
Het feest is van Italiaanse oorsprong en waarschijnlijk een vermenging van een Romeins lente- en een Germaans offerfeest. Een van de meest authentieke elementen is het dragen van maskers en vermommingen, vaak gebonden aan een streng traditioneel ritueel, zoals in Binche (België). De kerkelijke en wereldlijke overheid traden streng op tegen de uitspattingen die het feest meermalen deden ontaarden in seks en ongeregeldheden. De Reformatie keurde het af. Sinds de Tweede Wereldoorlog treedt een herleving van de Carnavalviering op, die gepaard gaat met een groeiende vercommercialisering, en zijn de feestelijkheden in handen van Carnavalverenigingen gekomen. Naar Duits voorbeeld worden in de meeste Nederlandse en Belgische Carnavalsplaatsen prinsenverkiezingen georganiseerd en treedt een Raad van Elf (carnavalbestuur) op. Onder Rijnlandse invloed beginnen de voorbereidende activiteiten op 11 november, om elf uur elf minuten. Overigens heeft een aantal Carnavalvieringen niet langer op de vooravond van de vasten plaats.

Carnaval is dus eigenlijk een Katholiek feest maar daar zien we tegenwoordig weinig meer van terug. Carnaval is een feest geworden van tradities die door vereningingen door middel van feesten, festivals en optochten worden gevierd. Een paar voorbeelden zijn de grote optochten in Breda, Den Bosch en Maastricht en de kapellenfestivals en het raad van honderdbal.

wagen


Nog steeds ligt voor mij de CD "Party party - Carnavals Krakers 2004". Dit is een goed moment om deze review in tweeën te splitsen. Ik vind namelijk dat deze CD's geen Carnavals CD's zijn, maar apres ski CD's. Daarom wil ik twee minireviews presenteren: een review voor Carnaval en een review voor de rest van het jaar.