CD Review: The Coral - Nightfreak & the Sons of...

The Coral werd in 1996 opgericht door de schoolvrienden James en Ian Skelly, Bill Ryder-Jones, Nick Power en Lee Southall. Meteen nadat ze fatsoenlijk konden spelen begonnen ze hun eigen materiaal te schrijven. Ook tekenden ze vrij snel een platencontract met Sony Records. Hun doorbraak (voornamelijk in Groot-Britannië) liet in het nieuwe millennium niet lang op zich wachten.


De eerste release van de band was de EP Shadows Fall in juli 2002. Het vervolg kwam vijf maanden later in de vorm van de EP The Oldest Path. Hierna werd gewerkt aan het eerste volledige album dat simpelweg de naam The Coral mee zou krijgen. In 2002 werd dit album gereleased.

Het tweede album van The Coral, Magic and Medicine genaamd, is pas een paar maanden geleden uitgekomen. Toch heeft The Coral onder de titel Nightfreak and the Sons of Becker alweer een nieuw album uitgebracht. Hoewel de band deze plaat zelf als mini-album ziet bevat Nightfreak toch elf tracks die in minder dan een week - voornamelijk in één take - zijn opgenomen in de Bryn Derwen Studio's in Noord-Wales. "Spontaniteit was het toverwoord en dus is het album een momentopname. Niets meer en niets minder en zeker geen indicatie van waar The Coral in muzikaal opzicht naar toe gaat.", aldus de band. Voordat ik nog maar een nummer van de CD gehoord had bekroop mij na het lezen van deze uitpraak het gevoel dat ze zich op deze manier een beetje tegen mogelijke kritiek indekten.

Helaas werd mijn voorgevoel werkelijkheid: het album is inderdaad een rommelige momentopname. Van de elf nummers zijn er maar negen volledig, de overige twee tracks zijn gewoon losse fragmenten die voor de grap opgenomen zijn. I Forgot My Name, Sorrow Or The Song en Grey Harpoon zijn de enige twee nummers naar mijn mening die goed in elkaar zitten qua muziek en tekst, de rest klinkt meer als los zand. Het kan natuurlijk ook zijn dat ik de diepere betekenis achter deze nummers nog niet ontdekt heb...

De variatie in nummers is opmerkelijk en wat dit betreft een pluspunt te noemen. The Coral staat er om bekend dat ze zich als band niet vastklampen aan een bepaalde stroming. Continu proberen de heren nieuwe dingen uit en dit is aan de nummers zeker terug te horen.

Nightfreak and the Sons of Becker is alleen als limited edition verkrijgbaar. Er worden geen singles van dit album uitgebracht en de release gaat niet gepaard met de gebruikelijke promotionele acties.