DVD Review: The Italian Jobs

The Italian Job (2003)

De remake die geen remake was. Althans, volgens de regisseur was de film slechts gebaseerd op de oudere versie. Right. Hetzelfde verhaaltje met andere naampjes, gezichten en effects blijft in basis hetzelfde verhaaltje. Van deze film kun je hier een review vinden op Fok.

'The Italian Job' deed het vorig jaar heel aardig in de bioscopen, wat op zich een goede basis zou kunnen zijn voor een degelijke DVD uitgave. En dat is dan weer een goede reden om de schijf eens onder de loep te nemen.

De film zelf staat er ook hier weer aardig op. Een redelijke anamorphe transfer met Dolby Digital 5.1 geluid. Niets speciaals verder.

'Pedal to the metal - The making of' hobbelt de cast achterna tijdens de opnames, gelardeerd met wat interviews en korte scenes uit de film, en diens voorganger uit '69. Met een karige twintig minuten is dat nauwelijks een fatsoenlijke 'making of' te noemen naar mijn mening.

In 'putting the words on the page' komen de screenwriters aan het woord, en zij leggen uit in hoeverre de film direct is afgeleid van de vorige film, waar er van het verhaal wordt afgeweken en vooral wat er bewust gelijk is gehouden t.o.v. de eerdere film.

'Driving School' duurt een minuut of vijf en laat wat opnames en interviews zien die gemaakt zijn tijdens de rijlessen die de cast kreeg om de stunts in de film tot een goed einde te brengen.


High octane - stunts from The Italian Job gaat in op een aantal stunts in de film. Ook deze feature moet het doen met een krap tijdsbestek: nog geen acht minuten.

Dan zijn er nog de trailer en een zestal deleted scenes. Als er één voorbeeld is van de complete desinteresse van de studio om een fatsoenlijke DVD af te leveren dan zijn het de 'deleted scenes'. Overbelicht, onderbelicht, fletse kleuren... Noem het maar op. Zelfs een kleine basis 'clean-up' was blijkbaar teveel gevraagd. Nu zou ik me een dergelijke beeldkwaliteit nog voor kunnen stellen bij filmmateriaal wat na lange tijd ergens uit een persoonlijk archief opgeduikeld wordt van een oeroude film, maar van geknipt materiaal uit een film van nog geen jaar oud valt echt wel wat beters te bakken lijkt me.

Vanuit het extra's menu is er ook nog een easter egg te benaderen. Druk op 'up' wanneer het bovenste menu-item geselecteerd is, en er verschijnt een mini-cooper icon. En, surprise-surprise! Nog een slecht uitbelichte scène!