Interview: Humberto Tan

Ik meen mij te herinneren dat jouw eerste TV optreden was als gast aan "de tafel" van Sonja Barend. Is dat jouw doorbraak geweest? En hoe kwam je bij Studio Sport terecht?
Dat klopt. Dat was rond 1987/88. Ik was één van de zeven vaste gasten aan tafel van het programma Sonja op Zondag, waar wij, als een voorloper van het huidige Lagerhuis, onze mening gaven over de actualiteit. Ik ben vervolgens na mijn studie via één van de oud managers bij de VARA bij de AVRO terecht gekomen en daarna, ook weer via-via bij Studio Sport waar ik nu al sinds 1995 werk.

Zou je anchorman van Studio Sport willen zijn?
Anchorman? Ben ik al! Iedere presentator van Studio Sport is als hij of zij aan het werk is op dat moment dé anchorman van de avond.

Wat is je favoriete sportonderwerp op tv?
Mijn favoriete sport op TV is voetballen. Tijdens de winsterstop kan ik niet wachten tot de competitie weer begint.

Wie vind je de meest aansprekende sporter en sportprestatie van het afgelopen jaar en waarom?
De meest aansprekende sporter van het afgelopen jaar is Erben Wennemars en hij zet zijn prestaties dit jaar weer door met zijn wereldtitel sprint in Nagano. Bij de meest aansprekende sportprestatie denk ik toch aan de finaleplaats van Martin Verkerk bij Roland Garros. Uit het niets zo gepassioneerd dag in dag uit over die baan. Iedere keer dacht ik: 'en nu is het sprookje uit'. Maar het ging maar door, tot hij pas in de finale werd gestuit... Schitterende prestatie.
Verder viel natuurlijk de wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal op tegen Schotland. Eerst 1-0 verliezen en dan met 6-0 uithalen, mede door een uitblinkende Wesley Sneijder.

Zou je ooit, zoals Edward van Cuilenborg, puur voor het geld, naar een commerciele zender overstappen? Zo nee, waarom niet?
Edward is niet puur om het geld overgestapt naar SBS 6, hij zag daar de kans om alle sportprogramma's te presenteren en bovendien ook nog het Nederlands elftal. Voor dat pakket heeft hij gekozen en dat hij daar goed betaald wordt, geloof ik best, maar het is niet zijn hoofdmotief geweest. Ik zou ook nooit alleen voor het geld kiezen. Plezier en interesse zijn de eerste basisbehoeften voor mij als presentator. Daar gaat het in eerste instantie om en dan pas volgt de honorering.

Wat vind je van het 'gehandicapte' sport aanbod van Studio Sport? Meer/minder/goed? En waarom?
Er is bijna geen gehandicapte sport bij Studio Sport. Waarom niet? Omdat, ook bij de kijker, andere sporten de voorkeur hebben. Voetballen, schaatsen, wielrennen, tennis, hockey in het bijzonder en Olympische sporten in het
algemeen krijgen bij Studio Sport meer aadacht. Ik ben het daar ook mee eens. Ik denk wel dat rond grote evenementen als Paralympics iets meer aandacht zou kunnen komen bij ons voor gehandicapte sport. Zeker ook omdat we ieder jaar de Jaap Eden trofee uitreiken aan de beste gehandicapte sporter of sportster van het jaar (2x op rij Esther Vergeer). Maar we kunnen bij Studio Sport niet altijd alles uitzenden. Dit is trouwens géén officieel standpunt van de NOS, maar mijn persoonlijke visie op het thema.

Wat voor soorten sport zie jij graag vaker op de buis (niet noodzakelijk in Studio Sport)?
'Extreme' Sports en Kickboksen (K1 bijvoorbeeld).

Welke sporten beoefen je zelf?
Voetballen, al lukt dat de laatste tijd niet meer zo vaak.