Game Review: URU Ages Beyond Myst

In 1993 verscheen het spel Myst. In eerste instantie voor de MACINTOSH ontwikkeld door Rand Miller van Cyan Worlds. Het sloeg meteen in als een bom. Al snel werd het spel ook voor de PC uitgebracht. Voor veel mensen was dit de eerste kennismaking met het fenomeen computerspelletjes. De adembenemende graphics en de moeilijke puzzels hielden menigeen wekenlang aan het scherm gekluisterd.

In alle delen draait het om de D'Ni, een volk dat de "kunst van het schrijven" heeft uitgevonden. Zij zijn in staat werelden (Ages) te creëren door er boeken over te schrijven. Door je hand op zo'n boek te leggen reis je naar die wereld toe. In het eerste deel moet je Atrus helpen zijn vrouw te vinden. Zij zit gevangen op een van de werelden. Bovendien blijken zijn zoons de werelden te misbruiken voor hun eigen gewin.

In 1997 volgde Riven, dat wederom één van de best verkochte spellen ooit werd. In dit deel moet je op zoek naar Atrus' vader Gehn.

Ondertussen werd de formule van Myst natuurlijk van hartelust gekopieerd en geplagiariseerd, met wisselend succes. Onder andere Reah, Amerzone, Black Dahlia en Shivers zijn spellen die zich in een schitterende, maar hoofdzakelijk lege wereld afspelen. De nadruk ligt op ontdekken en puzzelen. Veel "pure adventure"-spelers keerden daarom alle Myst-achtige spellen hun rug toe. Zij spelen liever een spel waarin je door veel met mensen te praten aanwijzingen kan krijgen om puzzels op te lossen.

In 2002 kwam er weer een Myst spel op de markt. In tegenstelling tot Myst en Riven werd Myst III Exile niet geproduceerd door Cyan, maar door Presto Studios.
Door de beschadigingen die Atrus' zoons in de Ages hebben veroorzaakt, is een man van zijn familie gescheiden geraakt. Hij is hierdoor krankzinnig geworden en steelt een boek van Atrus. Jij wordt er op uitgestuurd om het terug te halen.

En nu is er dus URU Ages Beyond Myst. Weer zoals vanouds geproduceerd door Cyan en Rand Miller. Volgens de persberichten ben je nooit klaar met dit spel omdat je online kan spelen. Er zullen steeds nieuwe Ages en puzzels toegevoegd worden. Online kan je samen met anderen puzzels oplossen om nieuwe Ages te openen die je dan alleen of samen kunt gaan ontdekken. Maar er is ook een uitgebreide single-player versie van het spel.

In opdracht van Yeesha, de dochter van Atrus en Catherine, reis je door nieuwe Ages en moet je allerlei puzzels oplossen. De D'Ni Restoration Council wil de werelden klaarmaken voor toeristen.