Game Review: Coronel Indoor Kartracing

Valse pretenties
Ik vind het altijd weer een knap staaltje werk als een Nederlandse fabrikant het voor elkaar krijgt een computergame (voor welk platform dan ook) te maken die ook daadwerkelijk in de winkels komt te liggen. In vergelijking met enkele Amerikaanse en Engelse fabrikanten stelt het budget van deze makers namelijk nauwelijks wat voor. Als je dan met beperkte middelen toch een aardige game weet te produceren verdient dat mijn complimenten.


Als de producenten dan ook nog de moeite hebben genomen om werkelijk bestaande kartbanen in Nederland (onder meer Huizen en Enschede) tot op de centimeter precies na te maken, zoals dat het geval is bij Coronel Indoor Kartracing (CIR), dan is dat helemaal top natuurlijk.

Dit is echter nog geen vrijgeleide om een slecht spel te maken. Hoewel Nederlandse producers slechts beperkte middelen tot hun beschikking hebben, is dit geen reden voor de gamereviewer om ze het hand boven het hoofd te houden.

Dat zal ik in deze review dan ook niet doen, want eerlijk is eerlijk: Coronel Indoor Kartracing is gewoon een heel matig spel geworden. Op zich is dat niet heel erg, verschil moet er wezen, maar laat de speler dan niet anders geloven door op de hoes van het spel laaiend enthousiast te schrijven over de game.


We lezen bij 'Features' bijvoorbeeld het volgende:
- Diverse cameraviews.
- Zeer realistische AI (van de overige weggebruikers, red.).
- Uitgebreide keuzemogelijkheden in kartkleding en helmen.
- Acht verschillende kartbanen met wisselende kartmodellen.

Na enige tijd spelen blijkt van die goede bedoelingen echter maar bar weinig te kloppen. Met 'diverse camerastandpunten' wordt namelijk bedoeld dat de speler uit twee camera's kan kiezen en 'realistische AI' blijkt te staan voor computergestuurde karts die constant de banden in rijden. Daarnaast heeft de garderobe niet 'uitgebreide keuzemogelijkheden'; alleen de kleur van de strepen op het pak is in te stellen. De acht kartbanen zijn er eigenlijk maar vier, die je dan ook in spiegelbeeld kunt rijden.