CD Review: Thug Law

Thug LifeThug Life
Thug Life was de eerste groep die Tupac oprichtte. Thug Life zou The Hate U Gave Lil' Infants Fucks Everyone betekenen. Hij liep al rond met het idee om een groep op te richten sinds 1991 en noemde het project toen nog Underground Railroad. In 1993 kwam Tupac naar Big Syke (voormalig Evil Mind Gangsters, 1990) met het voorstel om een 'streetalbum' te maken. Samen met Macadoshis en Rated R werd er een echt, voor die tijd hardcore, album gemaakt. De platenmaatschappij, Interscope, vond dat het te rauw was en wilde het niet uitbrengen. Interscope wilde het album alleen uitbrengen als het afgezwakt werd. Tupacs stiefbroer Moprene werd erbij gehaald en het hele album werd opnieuw opgenomen. Thug Life Volume 1In oktober 1994 kwam Thug Life Volume 1 uit. Dit album werd zeer goed ontvangen en hoewel het slechts 10 nummers bevatte, waaronder How Long Will They Mourn Me en Cradle To The Grave, werd het goed verkocht. Korte tijd later, op 30 november 1994, werd Tupac beroofd en neergeschoten. De volgende dag werd hij gearresteerd op beschuldiging van seksueel misbruik en werd de groep Thug Life eigenlijk opgeheven. De individuele leden hebben later nog wel gewerkt aan diverse projecten.

Outlawz
Toen Tupac in februari 1995 tot viereneenhalf jaar cel veroordeeld was kwam zijn album Me Against The World uit. Op dit album staan twee nummers van de groep Dramacydal. Deze in 1992 opgerichte groep bestond uit K-Dog, Big Malcolm en Young Hollywood, de peetbroer van Tupac.
In de gevangenis vatte Tupac het idee op voor een nieuwe groep. Naast de bestaande leden van Dramacydal werd ook Mutah, wiens levensverhaal Tupac zeer aangreep, en de uit New Jersey afkomstige Bruce Washington gevraagd. Tot slot werden ook Moprene Shakur, Tupacs broer, en Tyruss "Big Syke" Himes van Thug Life aan de groep toegevoegd.
Dramacydal was van plan om een contract bij Interscope te tekenen, maar Death Row Records, Interscope records en Time Warner betaalden een borg van 1,4 miljoen dollar om Tupac vrij te krijgen onder de voorwaarde dat hij en z'n groep een contract voor drie albums tekende bij Death Row.

Outlawz
Tupac gaf alle leden van de groep een AKA gebaseerd op de grootste vijanden van Amerika: Big Malcolms alias was E.D.I. naar de Ugandese president Idi Amin, Big Sykes alias was Moozaliny naar de Italiaanse president Benito Mussolini, K-Dogs alias was Kastro naar de Cubaanse president Fidel Castro, Mopremes alias was Komani naar de Iraanse Ayatollah Khomeini, Mutahs alias was Napoleon naar de Franse keizer, Washingtons alias was Hussein Fatal (later veranderd in Fatal Hussein) naar de Irakese president Saddam Hussein and Young Hollywoods alias was Kadafi naar de Libische kolonel Muammar Al-Qadaafi. Tupac noemde zichzelf Makaveli The Don naar de Italiaanse filosoof Niccolò Machiavelli.
Nu moest er nog een naam verzonnen worden. Tupacs eerste voorstel was Lil' Homies, maar de overige leden vonden dat niet passend. Fatal stelde voor om de groep Outlaw Immortalz te noemen en die naam werd door iedereen geaccepteerd.

In februari 1996 kwam All Eyes On Me uit, met daarop acht nummers van de Outlaw Immortalz. Na het verschijnen van het album verlieten Komani en Moozaliny om onbekende redenen de groep. De vrouwelijke rapper Donna "Storm" Hunter werd bij de groep gevoegd en de naam werd veranderd in Outlawz, wat Operating Under Thug Laws As WarriorZ zou moeten betekenen.

Als Tupac op 7 september 1996 in Las Vegas wordt neergeschoten, rijden EDI en Kadafi vlak achter hem. Hoewel EDI zegt de moordenaar niet te kunnen identificeren denkt Kadafi dat wel te kunnen. De politie ondervraagt hem niet, waarschijnlijk omdat ze dan al weer op weg zijn naar New Jersey.

Op 5 november komt The Don Killuminati: The 7 Day Theory van Tupac uit met daarop vier nummers van de Outlawz. Death Row Records geeft de groep echter geen credits en ze worden uit de videoclip gesneden. Op 10 november, vijf dagen na het uitkomen van het album, wordt Kadafi doodgeschoten. In 2000 zegt Napoleon in een interview met The Source dat zijn neef Roddy de moord gepleegd heeft. Per ongeluk.

Hoewel Tupac de Outlawz verschillende keren gewaarschuwd heeft om niet bij Death Row te tekenen, doen ze het toch en wordt er enige tijd niets van de groep vernomen. Eindelijk, op 21 december 1999, komt het debuutalbum Still I Rise van Outlawz uit. Tupac doet mee aan 14 van de 15 nummers maar Fatal wordt uit alle nummers weggelaten vanwege een ruzie met de groep. Omdat Death Row Records CEO Suge Knight weigert promotie te maken voor het album blijft de verkoop achter bij de verwachtingen. Toch wordt het nog dubbel platinum.

De Outlawz zijn niet te spreken over de gang van zaken en spannen op 1 april 2000 een proces aan tegen Suge Knight en Death Row waarin ze 4,5 miljoen dollar schadevergoeding eisen. Ze winnen de rechtszaak waarna ze een aantal keer proberen om bij een andere grote platenmaatschappij ondergebracht te worden. Als dat niet lukt besluiten ze hun eigen label op te richten: Outlaw Recordz. De familie wordt uitgebreid met Noble's stiefdochter Baby Girle, Napoleons kleine broertje Dirty Bert, Hellraza, and Lil' D. Via Spice 1 wordt Bayside Entertainment ingeschakeld als distributeur.

Thug Law Chapter 1Op 7 november 2000 komt het tweede album van de Outlawz uit: Ride With Us Or Collide With Us. Het komt meteen op de negende positie van de Billboard Indie charts binnen en wordt het best verkochte rapalbum van een onafhankelijk label in 2000. De eerste singles zijn Black Rain en Thug With Me. In 2001 debuteert Napoleon samen met The Lady Of Rage en Willie D in de film Thug Life. De familie wordt weer uitgebreid. Dit keer met een rapper uit New York: New Child. Op 23 oktober brengt het label van Big Syke, RideOnUm Record Group, het gezamenlijke album van Thug Life en de Outlawz uit: Thug Law Chapter 1. Dit album wordt redelijk goed ontvangen, de kritieken spitsen zich toe op het feit dat Thug Life maar in één nummer meedoet en Big Syke bijna overal op te horen is.

Met de nieuwe, grotere distributeur KOCH Records brengen de Outlawz op 6 november 2001 hun derde album Novakane uit. Het komt binnen op de honderdste positie in de Billboard 200 en op de derde plaats in de Billboard Indie charts. Big Syke bracht in 2001 nog het album Big Syke Daddy en in 2002 het album Street Commando uit.

Veel projecten van de laatste jaren zijn stukgelopen. Interne ruzies en zakelijke belangen hebben de ontwikkelingen geen goed gedaan. Met Thug Law Chapter 2 is weer een stap gedaan in de goede richting, indachtig de woorden van Tupac: "Let no man separate what we create!"