Interview: Lagwagon

Vlak na hun optreden ploft Lagwagon bassist Jesse Buglione naast me in een stoel achter de Dommelsch tent. Zonnebril op, nog natrillend van de show, dit wordt vast gezellig!

Lagwagon is begonnen als Section 8 nietwaar?

"Klopt. Iedereen speelde in de begintijd in verschillende bands, allemaal in de buurt van Santa Barbara. Eén van de bands die veel optrad was Section 8. Joey en Flip (Chris Flippin, red.) en onze eerste drummer Derrick zaten daarin. Shawn speelde in Lethal Dose en die vier kenden elkaar allemaal. Ik zat toen nog op highshool, op een dag kreeg ik van een vriend van me een flyer in m'n handen geduwd, waar op stond dat ze een bassist zochten. Ik speelde in een deathmetal band en wilde eigenlijk wel wat anders proberen. Zo is het begonnen!"

De line-up van Lagwagon is vooral in de beginperiode nogal wat veranderd. Hoewel de eerste vijf jaar de bezetting hetzelfde was, rommelde het erna nogal. "Na vijf jaar verloren we een drummer, verloren we een gitarist, kregen we een tijdelijke gitarist. In een periode van drie jaar hebben we flink wat wisselingen meegemaakt, maar gelukkig is dat voorbij."

In 1998 verscheen jullie album Let's Talk About Feelings. Blaze kwam dit jaar uit, wat is er in die vijf jaar gebeurd?

"Iedereen had wat andere projecten. Joey deed wat met 'zijn' Bad Astronauts, Chris en Chris (Rest en Flippin, red.) speelden bij Rich Kids On LSD. De gitarist en drummer speelden allebei voor hen, de korte gitarist is Rich Kids On LSD zelfs begonnen. Onze lange gitarist en de oude drummer zijn toen ook bij Rich Kids on LSD gaan spelen. Ingewikkeld?". Welnee! "Bovendien was het echt tijd voor een rustpauze, we waren al jaren achter elkaar acht maanden per jaar aan het touren! Even een tijd niet samen konden we goed gebruiken denk ik."

Na een periode van vijf jaar rusten en je bezighouden lijkt het moeilijk om weer verder te gaan waar je was gebleven. Toch valt dat wel mee, zegt Jesse. "In het begin is dat natuurlijk weer even wennen ja, maar aan de andere kant ging het proces van schrijven ineens makkelijker. Iedereen kon beter met elkaar overweg, je bent met andere dingen bezig geweest en dat zorgt voor meer creativiteit. Die rustpauze was erg fijn."


En hoe is toen het nieuwe album 'Blaze' geworden?

"In zekere zin zijn we toch gegroeid als band. Je hebt een heleboel nieuwe ervaringen opgedaan en tot op zekere hoogte beinvloed door allerlei nieuwe dingen. Je luistert bijvoorbeeld ook naar andere bands dan, zeg, dertien jaar geleden. We hebben bij het maken van Blaze nooit bewust gekozen voor een bepaalde richting, we hebben wel bewust geprobeerd om niet hetzelfde album te maken dan hiervoor.". Gevraagd naar de muziek waar Jesse dan op dit moment naar luistert, noemt hij als eerste Alkaline Trio. "Daar luister ik al jaren naar. Eigenlijk is het daarom wel stom dat ik pas vlak voor deze tour het album From Here To Infirmary heb gekocht. Die is niet uit m'n CD speler te krijgen! Verder luister ik naar bands als Grandaddy en Radiohead. Supergoede muziek!"