CD Review: Seal - Seal IV

Seal, volledig Sealhenry Samuel, 41 jaar en kind van een Nigeriaanse vader en Braziliaanse moeder.

De boomlange zanger uit de UK was in 1990 in één klap bekend door single 'Killer' die hij samen met Adamski had uitgebracht. Zijn eerste album 'SEAL' volgde al snel met daarop de hits 'Crazy', 'Killer' en 'Future Love Paradise'. Na deze vliegende start werd het stil rond Seal. Hij verhuisde naar Los Angeles en in 1992 bracht hij 'SEAL II' uit met daarop de singles 'Prayer for the Dying' en 'Kiss From A Rose'. 'Kiss From A Rose' werd pas in 1995 een hit doordat de track werd gebruikt voor de soundtrack 'Batman Forever'. Na dit album maakte Seal nog enkele nummers voor soundtracks zoals 'Indecent Proposal' en zong hij mee op de Trevor Horn soundtrack voor de film 'Toys' (samen met Wendy en Lisa).

Seal brengt in 1998 zijn derde album 'Human Being' uit. Een plaat waar hij niet meer over wil praten! Dit album sloeg niet goed aan bij het publiek. Deze plaat is vrij somber van aard - hij schreef het naar aanleiding van een zelfmoord van een vriend van een vriend van hem. Aan dit ingetogen album werkten onder anderen Anne Dudley (Art of Noise) en David Sancious (toetsenist bij Peter Gabriel en Sting) mee.

Seal gaat in 2001 zijn vierde album opnemen - wat hij zelf produceert. Als het album klaar is, is hij niet tevreden over het resultaat en besluit opnieuw de hulp van Trevor Horn in te roepen. Hij verhuist, na bijna 12 jaar in L.A. te hebben gewoond, terug naar Engeland, waar hij voorheen woonde. Terug in zijn oude omgeving met zijn vertrouwde geluiden, plekken, vrienden, etc. schrijft Seal uiteindelijk zo'n 60 nummers waaruit zijn vierde album: 'SEAL IV' is ontstaan. Een plaat in de stijl van 'SEAL' en 'SEAL II'.