Review: De Film van Ome Willem

Op 16 januari 1974 werd de eerste aflevering van 'De Film van Ome Willem' uitgezonden. De eerste opnamen vonden plaats in Bellevue in Amsterdam. Later verhuisden ze naar de VARA-studio in Hilversum. Het programma was een initiatief van Aart Staartjes. Aart had op dat moment veel succes met 'De Stratemaker Op Zee Show' en werd door de producente Trees Hazelhoff gevraagd om een soortgelijk programma te maken voor kleuters van 4 tot 6 jaar. Aan dit nieuwe programma zou dezelfde groep mensen meewerken. Aart had een programma in gedachten waarin de mening van de kritische kinderen centraal kwam te staan ten overstaande van een wat autoritair ouder-figuur. Voor deze rol had hij Edwin Rutten in gedachten.


Aart en Edwin hadden elkaar rond 1970 leren kennen tijdens het inspreken van reclamespotjes voor de radio. Aart belde Edwin op en vroeg of hij "wel 's wat voor kinderen had gedaan". "Ik heb er twee!", antwoordde Edwin. Aart ging op bezoek bij Edwin om het plan te bespreken en zo werd Ome Willem gecreŽerd. Edwin was geen acteur, maar had wel als 9-jarig knulletje een rol in de film 'Sterren stralen overal', die zijn vader regisseerde. Het gebrek aan ervaring maakte niets uit: al snel speelde hij vol overtuiging de rol van de eigenwijze oom.Het programma was in eerste instantie een project van ťťn jaar. Maar de uitzendingen werden een groot succes en de VARA besloot er mee door te gaan. Het succes zat 'm in het niet betuttelen van kinderen. Dus niet kinderachtig praten tegen ze en naar ze toe buigen, Ome Willem kon gewoon lekker bars tegen ze doen. De rakkers vonden het machtig mooi, al was Ome Willem ook wel 's zo boos dat ze in hun broek plasten van schrik!Er was altijd kinderpubliek aanwezig, meestal een schoolklas. Ze leefden intens mee met de avonturen van Ome Willem en Teun, Toon en August en joelden door elkaar heen. De kids werden van te voren geschminkt en kregen limonade. De boeven mochten natuurlijk altijd plassen onder de uitzending, ze konden dat gewoon vragen aan Ome Willem. Zo kon het gebeuren dat er een hele stoet kids zo door het beeld liep. Maar dit maakte het juist allemaal lekker spontaan. Speciale plasgeitenbreisters stonden klaar om ze verder te begeleiden.


Jan Klaasen en Katrijn waren er natuurlijk ook altijd bij!

De laatste aflevering werd uitgezonden op 14 mei 1989. In deze aflevering nam Ome Willem afscheid van iedereen en vertrok hij naar Vuurland, om een nieuw leven te beginnen. Teun, Toon en August mochten niet mee, omdat de moeder van Ome Willem vond dat hij nu maar eens op eigen benen moest staan.