Interview / CD Review: Muse

Het is in de Oude Kerk te Amsterdam dat ik Dominic Howard, drummer van Muse, te spreken krijg. Een ongebruikelijke ontmoetingsplaats voor een interview. Matthew Bellamy, zanger èn gezicht van de band, voelt zich echter helemaal thuis en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn kunsten op het kerkorgel te vertonen. Een groepje Italiaanse toeristen beseft vast niet dat de weemoedige klanken in de kerk geproduceerd worden door de zanger van een band die de avond ervoor de Melkweg nog heeft plat gespeeld...

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om de eerste show van jullie tour in een kleine club als de Melkweg te spelen?
Howard: De show in de Melkweg was de eerste sinds een jaar. We wilden kijken hoe het publiek zou reageren op onze nieuwe nummers en de Melkweg leek ons daar een geschikte locatie voor. Net als Paradiso is het een bekende club. We hadden echter wel eens in Paradiso gespeeld, maar dit was de eerste keer Melkweg.

Hoe zou je jullie nieuwe album 'Absolution' beschrijven?
(na een lang nadenken) Howard: 'Absolution' is in ieder geval een beter album geworden dan onze eerste twee albums. Dat heeft te maken met de manier van productie. Bij het vorige album, Origin Of Symmetry, wilden we teveel ideeën kwijt in onze nummers, waardoor sommige nummers wat te bombastisch klonken. Tijdens het schrijven van de nummers voor 'Absolution' hielden we dat in ons achterhoofd. Daardoor is bij dit album alles meer in evenwicht.

Ongeveer een half jaar geleden bracht MTV een nieuwsbericht over jullie nieuwe album. Het zou compleet anders worden dan jullie vorige cd's en er werd een link gemaakt met de muziek van Abba.
Howard: Ik heb daar ooit iets over gehoord ja, haha. Maar ik denk niet dat Muse in enig opzicht met die band te vergelijken is. We maken gewoon onze eigen, unieke muziek.

Ik koop zelf ook nooit meer muziek; ik download alles!


Alledrie de bandleden van Muse zijn nog relatief jong, maar toch hebben jullie nu al zoveel bereikt. Hoe groot kan Muse worden?
Howard: 'Massive', haha. Nee, het is zo dat het nu gewoon de goede kant op gaat met de band. Voor ons is dat eigenlijk niet zo belangrijk. We willen gewoon ieder voor zich betere muzikanten worden.

Matthew Bellamy begint meer en meer hèt gezicht van Muse te worden. Wat vindt je van die ontwikkeling?
Howard: Natuurlijk staat Matthew meer in de belangstelling; hij is de zanger! Maar de band Muse wordt gewoon gevormd door Matthew, Chris (Wolstenholme) en mij. Ik lig er echter niet wakker van dat mensen hem altijd op de voorgrond zien.

In een interview met het Nederlandse muziekblad OOR zei Matthew Bellamy: "Als ik een christen was, zou ik het als mijn taak zien George Bush te vermoorden." Wat vindt jij van zo'n uitspraak?
Howard: (Lachend) Heeft hij dat gezegd? Het is in ieder geval niet zo dat wij tegen Amerika zijn. Natuurlijk zit er een man op de verkeerde plek, maar dat ziet iedereen. Het is echter niet aan ons als band om ons daarmee te bemoeien. Er zijn al genoeg muzikanten die zich met de politiek bezig houden. Vaak komen ze echter niet veel verder dan 'peace'. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar Madonna; die heeft overal haar woordje over klaar. Het ergste is dat ze daar nog meer aandacht mee krijgt dan welke politicus ook! Ik vind dat een muzikant zich alleen bezig moet houden met waar hij goed in is: muziek maken.