Film Review: Finding Nemo

Het afgelopen decennium is een zware periode geweest voor Walt Disney Pictures. De studio, die in voorbije tijden veel betekende voor de belevingswereld van miljoenen kinderen, moet tegenwoordig hard vechten voor een plek aan de top. Na het succes in de periode 1992/1994 - Disney's Beauty and the Beast is de enige animatiefilm die ooit genomineerd werd voor een Best Picture Oscar - ging het snel bergafwaarts met de eens zo machtige animatiestudio. Vanwege het uitbrengen van een aantal middelmatige films en door concurrentie van studio's als Dreamworks en Fox, zag Disney zijn marktaandeel in rap tempo verminderen. In deze periode van miserie maakte men gelukkig de goede beslissing om met Pixar Animation Studios in zee te gaan. Dit partnerschap kan wel eens de redding van Disney zijn geweest; de succesfilms van Pixar verleenden Disney weer het aanzien dat de studio sinds lange tijd kwijt was. En het succes duurt voort; met Finding Nemo lijken zowel Disney als Pixar hun plek aan de animatie-top voorlopig veilig te hebben gesteld.



Want Finding Nemo is een - in alle denkbare opzichten - fantastische film geworden. Dit huzarenstukje legt de lat voor de volgende Pixar film, The Incredibles, een aanzienlijk stuk hoger. Het is ongelofelijk wat de visuele kunstenaars met Finding Nemo hebben bereikt. Het creëren van watereffecten met de computer is één van de moeilijkste processen denkbaar, maar het resultaat is verbijsterend. Nog nooit zag je een geanimeerde onderwaterwereld die zo kleurrijk, gedetailleerd en tegelijkertijd ook zo realistisch is. De eerste keer dat we Marlin en Nemo volgen door het koraalrif waarin ze wonen, worden we overdonderd door alle flamboyante vissen, vreemde wezens en kleurige onderwater fauna. Ook met de puristen is rekening gehouden aangezien de twee vissen in de hoofdrol - Marlin en Dory - als twee druppels lijken op hun real-life broertjes en zusjes. Met andere zeedieren - zoals bijvoorbeeld de schildpadden - heeft men zich wat meer artistieke vrijheden veroorloofd om de wezens kindvriendelijker te maken.



Bij Pixar beschikt men over de zeldzame kwaliteit om films te maken die niet alleen visueel overdonderend zijn, maar ook op narratief gebied excelleren. Vaak hebben deze films een bepaalde thematische inhoud en Finding Nemo is hierop geen uitzondering. De soms problematische band tussen ouder en kind staat centraal, evenals het thema van zelfstandigheid. Natuurlijk zullen veel kinderen lang niet alles van deze lading meekrijgen. Gelukkig maar, want voor hen gebeurt er meer dan genoeg tijdens de film. Maar ook - en dat is nog zo'n troef van de Pixar films - de volwassenen zullen zich prima vermaken met Finding Nemo. De film barst namelijk van de satire en komedie, iets wat vooral een verdienste is van de uitmuntende stemacteurs. Het is ongelofelijk hoe Albert Brooks (Marlin) en Ellen DeGeneres (Dory) - twee ervaren komedianten - hun personages door middel van een stem karakter weten te geven. Mijn persoonlijke favoriet is trouwens Crush de zeeschildpad. Met de stem van regisseur Stanton doet dit zeedier sterk denken aan een rasechte surfer-dude. Daarnaast zijn ook de zeemeeuwen hilarisch met hun "Mine! Mine!"



Niks dan lof dus voor deze geweldige film van Pixar. Alleen de releasedatum is ongelukkig gekozen; aangezien de Amerikaanse release al meer dan zes maanden geleden plaatsvond, is de kans groot dat veel mensen de film al van het internet hebben gehaald of de R1 DVD hebben gekocht. Finding Nemo is echter een film die je moet beleven in een bioscoop, op het grote, witte doek. Ten slotte wil ik nog vermelden dat deze review op de Engelstalige, originele versie van de film is gebaseerd. Over de Nederlandstalige versie was tijdens dit schrijven nog niks bekend. Gelukkig is Finding Nemo van zo'n zeldzame klasse, dat het uiteindelijk maar weinig uit zal maken welke versie je ziet. Want dat je vermaakt zal worden, staat vast.

Score: 9-

GenreAnimatie / Avontuur / Komedie
Lengte100 minuten
RegieAndrew Stanton
Met stemmen vanAlbert Brooks, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Geoffrey Rush, Alexander Gould e.a.
Releasedatum27 november
Officiële siteFinding Nemo