Film Review: Finding Nemo

Het leven in het Great Barrier Reef is vol gevaar wanneer je maar een kleine vis bent. Iets waar Marlin (Albert Brooks) - een alleenstaande vadervis - zich maar al te goed van bewust is. Volgens Marlin ligt er altijd en overal gevaar op de loer en hij is dan ook erg bezorgd wanneer hij zijn kleine zoontje Nemo (Alexander Gould) voor de eerste keer naar school moet brengen. Nemo wil echter vooral plezier maken en schaamt zich voor de bezorgdheid van zijn vader. Wanneer hij in de verte een boot ziet drijven, negeert Nemo dan ook alle waarschuwingen en verlaat hij het relatief veilige rif om de boot van dichtbij te gaan bekijken. Op datzelfde ogenblik verschijnt er echter een aantal menselijke duikers die de kleine Nemo vangen en hem meenemen naar de boot.



Marlin - die dit alles voor zijn ogen ziet gebeuren - probeert de boot nog te achtervolgen, maar is niet snel genoeg. Juist wanneer hij wil opgeven, komt hij de vergeetachtige vis Dory (Ellen DeGeneres) tegen. Zij biedt aan de wanhopige Marlin te helpen met zijn zoektocht. Marlin, die alle hulp kan gebruiken, stemt vol vreugde toe. Dankzij hulp van de vele wezens in de oceaan komen Marlin en Dory erachter dat Nemo in het Australische Sydney is. De vissen zetten onmiddellijk koers naar de Australische stad, maar moeten onderweg heel wat obstakels overwinnen. Zo maken ze kennis met drie haaien die een zelf-hulp programma hebben opgericht om hun imago van gewetenloze vreetmachine te verbeteren. Vervolgens worden Marlin en Dory ook nog eens belaagd door kwaadaardige zeemeeuwen en een heel leger giftige kwallen. Ze maken echter ook een aantal nieuwe vrienden, zoals Crush (Andrew Stanton) de zeeschildpad en Nigel (Geoffrey Rush) de pelikaan. Mede door hen worden de avonturen die Marlin en Dory beleven tijdens hun zoektocht, al snel zeewijd beroemd.



Zo beroemd zelfs, dat ook Nemo er van hoort. Hij bevindt zich inmiddels in het aquarium van een in Sydney wonende tandarts (Bill Hunter). Nemo is er echter niet alleen; het aquarium wordt bewoond door een kleurrijke groep vissen onder leiding van Gill (Willem Dafoe). Deze depressieve vis is net als Nemo ooit eens door mensen gevangen en droomt er van te ontsnappen uit het aquarium. Ook Nemo wil niks liever dan terugkeren naar zijn vader. De tijd begint echter te dringen. De tandarts wil Nemo namelijk cadeau doen aan zijn nichtje Darla. Dit destructieve wicht staat er om bekend net zolang met haar vissen te schudden totdat deze sterven. Zal Nemo weten te ontsnappen?