Theater Review: Don Juan

Met een fles rode wijn en wat bekertjes in de fietstas, fietsen we zaterdag 12 juli vanuit Amsterdam naar het Amsterdamse Bos. Vanaf de ingang hangen er gelukkig rode bordjes 'openluchttheater' die je kunt volgen, want het bos is behoorlijk groot en ik denk dat je er aardig in kunt verdwalen. De tribune's zitten die avond behoorlijk vol met mensen en tassen vol met voornamelijk wijn en chips, maar we vinden gelukkig nog een plekje. Er lopen twee meisjes rond "Muggenspray! Wie muggenspray wil, moet zijn hand op steken." Ervaring leert dat de muggen in het Amsterdamse bos ons bloed graag willen drinken.

Om 21:30 begint de voorstelling Don Juan. Het is een bekend verhaal van een man die vrouwen verleidt en zich de haat van mannen op de hals haalt. Op de vlucht voor zo'n man, die hem voor het gerecht wil slepen wegens het 'verkrachten' van zijn vrouw, komt hij op het eiland Terradura. Daar ontmoet hij Zerlina, een eigenzinnige vrouw die beweert zich niet te vergissen in de ware liefde. Ook als publiek begin je te twijfelen. Zou Don Juan het deze keer menen, als hij zegt dat hij naar zijn vader in Sevilla moet om iets te regelen, en dat hij haar daarna komt halen?


De voorstelling is er één in het genre van het muziektheater. Als Leporello in eerste instantie begint te zingen ben ik even bang dat deze versie van Don Juan vol zit met Amsterdams klinkende smartlappen. Gelukkig blijkt dat mee te vallen. De zang is weliswaar niet altijd even goed, maar de manier waarop de muziek en de liedjes in de voorstelling geïntegreerd zijn, maakt het een speels geheel.

Verbazingwekkend om te zien is het tempo waarin de acteurs zich telkens om moeten kleden. Veel van hen vertolken meerdere rollen, maar steeds staan ze daar weer: totaal getransformeerd in een nieuw personage. De ene keer als hoerenmadam, de andere keer als tuttige moeder. Qua acteerwerk vallen Ad Knippels (Leporello), Gaby Milder (Zerlina) en Vincent Croiset (de schrijver) op. De rol van de schrijver is sowieso een mooie vondst van Frances Sanders en Martine Vosmaer, die deze versie van het Don Juan-verhaal schreven. Zijn rol geeft het stuk een extra, humoristische, laag. Als het stuk vast dreigt te lopen, kan dit personage ingrijpen en het verhaal een andere wending geven. Ook de voortdurende strijd die de schrijver met Don Juan, zijn belangrijkste personage, voert, geeft extra spanning.


Een avondje naar Theater het Amsterdamse Bos is een echte aanrader. De voorstelling is dit jaar zeer geslaagd, maar zelfs als dat niet zo was: de sfeer die in het theater heerst is al voldoende reden om te gaan. En het blijft grappig om te zien dat de acteurs gewoon even stoppen met de scène en naar de lucht kijken als er een vliegtuig overvliegt. (Tja dat heb je onder een aanvliegroute van Schiphol.)

Don Juan wordt tot en met 30 augustus iedere avond gespeeld in het Amsterdamse Bos, behalve op zondag en maandagavond. Bij slecht weer wordt de voorstelling afgelast. Wil je meer informatie? Of zeker weten dat het doorgaat? Dan kun je bellen met 020-6433286 of kijken op de website van Theater het Amsterdamse Bos

De foto's bij deze review zijn gemaakt door Reyn van Koolwijk