Software Review: Magix Music Maker

Installatie

Ik kan kiezen uit Italiaans en Nederlands. Waarom niet de twee meest favoriete talen voor software, Nederlands en Engels? Ach, gelukkig is mijn Nederlands uitstekend dus ik klik door.

De installatieprocedure is eenvoudig en verloopt vlekkeloos. Ik kies ervoor om ook audio en videobestanden naar mijn harde schijf te kopieren (485 Mb aan beeld en geluid per programma!), de online registratie vink ik uit en ik lees even snel de voorwaarden door.

Features

Nadat je Magix Music Maker hebt gestart, kom je in het hoofdscherm uit. Hier zul je je arrangementen (jaja, in vaktaal gaan praten voortaan!) samenstellen uit de beschikbare geluiden die bij het programma meegeleverd worden. Je hebt in totaal 32 kanalen tot je beschikking, je kunt dus in totaal 32 stukjes geluid of beeld tegelijk gebruiken. Uit de database haal je onder andere drumgeluiden, basgeluiden, stemgeluiden en uiteraard videobeelden.

In principe is dit gedeelte van Magix Music Maker nog ongeveer wat het was. Een veelgehoorde klacht was dat het programma, voor de mensen die het net even wat sneller doorhadden, snel begon te vervelen door de beperking van geluiden. Magix reageerde daarop door meer geluiden mee te leveren en een aantal nieuwe functies in te bouwen, die je arrangement uniek kunnen maken.

Silver Synth

De Silver Synth, uit de Techno & Trance Edition, is wat de naam al doet vermoeden, een synthesizer. Een synthesizer met genoeg mogelijkheden om een heerlijke synth-loop te creëren. Je kunt uitgebreid spelen met instellingen als Cutoff, Resonance en Decay. Ook kun je van het Delay de Feedback en Length instellen. Voor degenen die geen idee hebben waar ik het over heb; speel maar eens met de instellingen, je merkt al snel dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Scratchbox 2.0

Jawel, in de Hip-Hop & RnB Edition is een scratchbox opgenomen. Een draaitafel waar je een stukje muziek in kunt laden. Terwijl het muziekstuk wordt afgedraaid, kun je met de muis scratchen. Het is even wennen, maar ook voor dit effect geldt; als je er wat mee oefent klinkt het al gauw lang niet slecht!



Drum & Bass

Het tweede effect in de Hip-Hop & RnB Edition is de Drum & Bass machine. Met dit apparaat kun je bestaande drumloops als het ware opknippen in stukken en afspelen in de volgorde die jij wil. Het basgedeelte werkt een beetje zoals de synthesizer. Je laadt een basgeluid in en klikt de noten aan die je wilt afspelen. Je hebt alleen niet de filtermogelijkheden die je wel bij de synthesizer hebt, om de klank te beïnvloeden.