Interview: Intwine

Wie is Intwine? Hoe zou je jezelf omschrijven?

"Ik ben niet echt zeker wie we zijn!" "We zoeken nog naar onszelf!" "Nee, effe serieus. Onze band is een beetje rock met een vleugje van alles erdoorheen."

Ja maar dat is de muziek!

"Ehh, okee. Vijf verschillende mensen zeg maar, die gewoon samen hun eigen ding doen in Intwine." "Iedereen heeft een eigen achtergrond, en Intwine betekent niet voor niets verstrengeld!"

Hoe zou je je muziek dan omschrijven?

"Dat van al die stijlen moet je ook weer niet overdrijven." "De meeste van onze muziek is wel anders dan 'Happy', of althans een groot gedeelte ervan. Wij komen voor 80% uit het Caribisch gebied en die invloed merk je duidelijk."

Schrijven jullie alle muziek samen?

"Het begint meestal met iemand die met een nummer komt, wij kleden het nummer dan aan. Je hebt vaak verschillende ideeën, die komen samen met een echt Intwine nummer als resultaat!"

En waar komt de inspiratie vandaan?

"Alcohol, haha! Nee, er is niet echt een speciale formule voor onze muziek. Het komt samen hoe het samenkomt."

En zit er een boodschap in jullie muziek?

"Niet één boodschap. Onze muziek gaat niet alléén maar over mijn fucked up leven of wat dan ook. Muziek zou saai zijn als het maar één boodschap had. Als het altijd over hetzelfde gaat is één nummer leuk, twee nummers misschien leuk maar de rest is dan hetzelfde. Ik vind het leuk, en de rest ook, om ook wat anders te geven."

Die boodschap is vaak erg persoonlijk, muziek is vaak erg persoonlijk. Vind je het moeilijk om dat met Nederland te delen?

"Da's meestal de bedoeling van een nummer natuurlijk." "Als je het echt heel moeilijk vindt om die nummers te spelen voor mensen, dan moet je het nummer niet uitbrengen. Breng je het uit, dan moet je het zingen. Je moet het doen, that's your job!"

Hebben jullie favoriete bands?

"Ja, maar allemaal verschillende. Omdat we allemaal aparte mensen zijn, we houden niet allemaal alleen van rock of wat dan ook. Iedereen wordt individueel beinvloed."

Als jullie zo verschillend zijn, hoe zijn jullie als band dan samengekomen?

"Da's mij volkomen onduidelijk, haha!" "Omdat we als mensen gewoon met elkaar om kunnen gaan. En wij vinden het leuk om niet-standaard muziek te maken."

En hoe is dat muziek maken begonnen voor Intwine?

"Intwine is een aftakking van een andere band, ook een beetje een vreemde band als je het probeert te plaatsen in een genre. De bassist, gitarist en Roger komen daar vandaan. Dat is ook een hoop verschillends door elkaar en dat werd uiteindelijk Roger's nummer. De drummer van die andere band kreeg het te druk, dus vroegen we Erwin en Kevin erbij. Dat ging okee, maar na een tijdje voelde Erwin zich toch niet zo lekker in de band en toen zagen we op een festival op Sint Maarten onze inmiddels nieuwe drummer. Dat klonk te gek en sindsdien hoort hij helemaal bij Intwine!"

Als beginnende band moet je concurreren met, vaak mainstream, bands. Is dat moeilijk?

"Wij gaan niet dezelfde richting op dan de meeste andere bands. Ook al komen we niet in de charts of whatever, er zijn genoeg bands die cd's verkopen buiten het hele hitgebeuren heen. Hootie and the Blowfish bijvoorbeeld, verkochten 40.000 cd's bij optredens. Dat heeft gewoon te maken met mensen die de band cool vonden en hun cd wilden kopen" "Fans vinden wat wij doen gewoon leuk en komen terug." "Natuurlijk helpt het wel als je hits hebt en je krijgt er ook een breder publiek door, maar het is geen must." "Als muzikant wil je van muziek kunnen leven. Je kunt alleen muziek maken die jij leuk vindt, maar je moet ook een beetje in gedachten houden dat het ook voor andere mensen leuk moet zijn. Mensen die echt helemaal alleen schrijven wat ze zelf goed vinden, zullen heel moeilijk kunnen leven van muziek."

Er wordt veel muziek gedownload. Wat vinden jullie er als beginnende band van?

"Als je een band bent met een groot platencontract en je cd's liggen overal in de winkel, dan heeft het wel negatieve kanten. Maar ben je een bandje zonder platencontract dan kan bijvoorbeeld mp3.com een grote hulp voor je zijn. Muziek die normaal niet veel mensen in handen kunnen krijgen luisteren toch naar je muziek en daar gaat het om. Je wordt opgemerkt."

Hoe bevalt het serieuze muzikantenleven tot nu toe?

"Te gek." "Ik wist niet wat me te wachten stond, je hebt wel een idee maar nu is het heel anders dan hiervoor." "Bij ons is het ook heel snel gegaan, er moest veel snel geregeld worden. Bij optredens merk je wel dat Intwine populair wordt en dat vind ik alleen maar te gek. We voelen geen druk ofzo, ik wil het beste neerzetten waar ik toe in staat ben. Ik laat wel aan de media over wat zij ervan vinden." "Ik wil gewoon muziek blijven maken waar ik trots op kan zijn. Het maakt niet uit wat je doet, er zijn altijd mensen die het goed of slecht vinden."

Nog geen rare dingen in de roddelpers? Stalkers?

"Die roddelpers was in het begin juist aan onze kant. De eerste grote contacten in de pers waren toen Roger zogenaamd uit het hele Idols gedoe geschopt werd, toen kwamen ze allemaal onze kant op. Ze willen dan allemaal je verhaal horen."

Wat doet Intwine als ze geen muziek maken?

"Iedereen heeft wel dingen die ze koel vinden." "Als we niet in Intwine zouden zitten zouden we in een andere band zitten."

Nog even snel, wat kunnen we nog verwachten van Intwine?

"Een tweede single, daarna komt er waarschijnlijk na de zomer een album."