CD Review: Ilse DeLange - Clean Up

De biografie van Ilse is lang en toch wel enigszins apart. Haar eerste stapjes op het podium doet ze in 1987, een aantal jaren en een paar bandjes later zingt ze tijdens de Nederlandse Country Music Awards en ontmoet daar Menno Timmerman van BMG Nederland.

Menno is enthousiast en probeert Ilse bij BMG te krijgen, maar dat wil niet lukken (en dat ligt niet aan Ilse). Ilse komt bij de Moonlight Riders terecht, een band die overgaat in Cash On Delivery. Menno Timmerman is ondertussen van BMG naar Warner gegaan en neemt contact op met Warner, in Nashville! Bob Saporiti van Warner Nashville is wel geinteresseerd en zo heeft Ilse in 1998 een platencontract.

World of Hurt
Ilse neemt in Nashville, country hoofdstad van de wereld, haar debuutalbum 'World of Hurt' op. Het album wordt geproduceerd door Barry Beckett, die eerder samenwerkte met Paul Simon, Bob Dylan, Joe Cocker en Dire Straits, om maar even wat grote namen in het rond te smijten. Als het album in juli verschijnt wordt Ilse zo'n groot succes dat ze Cash On Delivery moet verlaten. Het album wordt in 1999 voor de derde keer platina, ongehoord voor een Nederlands country album (al noemt Ilse zelf het geen country album).

Dear John
Na begin 1999 weer een paar weken in Nashville te hebben doorgebracht om daar nieuwe nummers te schrijven, tourt ze door Nederland en doet in mei een reeks optredens onder de naam Marlboro Flashback To John Hiatt. De optredens zijn een groot succes en ook Ilse en haar band zijn tevreden, het album 'Dear John' verschijnt. Terloops wordt 'World Of Hurt' goud in België en staat Ilse in het voorprogramma van de Dixie Chicks in Londen en Dublin.

'World Of Hurt' zou ook uitkomen in Amerika, in oktober van 1999. Dit gaat tot verbazing van menigeen niet door! Ilse is sinds verschijnen van het album gegroeid en overweegt een koerswijziging. Dit blijkt extra in 2000, als Ilse en haar band wegens muzikale meningsverschillen uit elkaar gaan. Ook de contacten met Warner Nashville worden verbroken. Ilse wil geen country artiest worden, ze ziet zichzelf juist als popartiest.

Livin' On Love
Toch verschijnt er in 2000 een nieuw album, 'Livin' On Love'. Wederom geproduceerd door Barry Beckett, ditmaal opgenomen in Canada. Ook dit album doet het goed, in 2001 tourt Ilse DeLange wederom door Nederland.

Het duurt even, maar gelukkig heeft Ilse wederom een album afgeleverd. Barry Beckett dit keer als executive producer van het geheel, Bruce Gaitsch produceerde 'Clean Up'. Deze laatste is overigens ook geen onbekende naam, hij schreef bijvoorbeeld 'La Isla Bonita' voor Madonna en speelde op albums van Elton John, Barbara Streisand en Gladys Knight.

Genoeg over het verleden, hoe clean klinkt 'Clean Up'?