Interview: Zebrahead

Zebrahead vergaarde wereldwijde bekendheid door het nummer Playmate Of The Year en werd in Nederland wereldberoemd na een stomend optreden op Lowlands in 2001, dat tot diep in de nacht doorging. Tabatabaee herinnert zich het optreden echter nauwelijks meer.

Sinds dat optreden, drie jaar geleden, is volgens gitarist Bergdorf 'iedereen getrouwd en ik ben gescheiden'. In die drie jaar hebben we in Nederland ook weinig meer vernomen van dit vijftal. Misschien dat dit mede komt doordat de band geen aansprekende video meer heeft uitgebracht? Tabatabaee: "We hebben ons vroeger veel te veel op de video's geconcentreerd, maar dat doen we nu niet meer. Wel hebben we nu veel live videomateriaal dat we wel naar de clipzenders opsturen. Dat MTV het niet draait is jammer, maar we maken geen muziek voor MTV."

Zoals de band sowieso niet te veel moeite doet om zichzelf te promoten, getuige de officiële website van de band. Bergdorf: "Dat is inderdaad best een waardeloze site. Maar dat is ook niet de site die wij zelf bijhouden; de platenmaatschappij doet dat."

Gelukkig neemt de band wel de moeite om zichzelf 'in the picture'te zetten via interviews en praat dan ook ronduit, bijvoorbeeld over pornoster Ron Jeremy. Bergdorf: "Jeremy heeft meegewerkt aan onze eerste cd, waarop hij een nummer aankondigt alsof hij een DJ van de radio is. Ik heb gehoord dat hij onze shirts wel eens in zijn films draagt; een vriend van mij heeft me dat laten zien op zijn computer. Eigenlijk best een eng idee, haha." Tabatabaee vervolgt: "We vroegen hem ooit om wat chicks mee te nemen, als hij langs zou komen. Hij kwam aan met een paar kleine meisjes, die hij vast ergens op de hoek van de straat had gevonden! Dat was niet wat we bedoelden, haha. Maar hij is een toffe gast."

Ron Jeremy, Playboy Mansion: Zebrahead doet niet zo moeilijk over rock 'n roll. Bergdorf en Tabatabaee kunnen het dan ook niet uitstaan dat de Engelse en Amerikaanse muziekbladen rock 'n roll haast wiskundig benaderen en elke week een andere band kiezen die de rock 'n roll zal redden. Tabatabaee: "Als je The Strokes als voorbeeld neemt: dat vind ik een geweldige band. Er zijn echter zoveel bands die heel erg goed zijn, maar niet de media-aandacht krijgen die zij wel hebben." Bergdorf vult hem aan: "Rock 'n roll hoeft ook helemaal niet gered te worden; er is helemaal niets mis met rock 'n roll. Kijk, dat 'Rolling Stone' niet begrijpt wat er allemaal gebeurt in de wereld van de rock 'n roll; zij vullen hun blad met Britney Spears en Madonna. Ik bedoel, wat is de laatste keer dat je een artikel over NOFX in zo'n blad hebt gelezen?"

Op de avond van het interview speelt Zebrahead met The Matches en Reel Big Fish in de Melkweg in Amsterdam. Hoewel de band al acht jaar bestaat en zeker de nodige successen heeft behaald, is ze toch 'gedegradeerd' tot voorprogramma van Reel Big Fish. Tabatabaee: "Maar dat interesseert ons niet echt eigenlijk. Ooit zullen we allemaal in het voorprogramma van The Matches staan, haha."

Echte ambities heeft de band dan ook niet (meer): "Ik denk dat we al bereikt hebben wat we wilden bereiken. We zijn geen miljonair of zo, maar we zijn elke dag bezig met muziek. Dat is het beste gevoel van de wereld."