Film Review: Johnny English

Afgelopen dinsdag was Rowan Atkinson in Nederland voor de première van Johnny English en de kans om hem te interviewen laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. Voor het Amsterdamse Amstel Hotel stond ik toch stiekem te gluren of daar het autootje van Mr. Bean misschien geparkeerd stond. In het Amstel Hotel zelf ontstond meteen een aardig gesprek tussen Rowan en mij over het verschil FOK! en Fokker. FOK! is niet waar het naar klinkt en Fokker is een Nederlands vliegtuig

Richard Latham wordt Johnny English
Vanaf 1992 tot 1998 speelde Rowan Atkinson de rol van geheim agent Richard Latham in De Engelse commercials voor Barclay Credit Card. Richard Latham is een bedenksel van Rowan Atkinson en de reclamemakers van de kaart. "Ik wilde een naam die goed in het gehoor zou liggen en niet direct vergeten zou zijn" vertelt Rowan. Dat is de reden dat Richard Latham veranderde in Johnny English. Het karakter van Latham veranderde echter niet. "Johnny English is in wezen een goede man met een goed karakter. Niet dom, maar wel steeds op het verkeerde tijdstip op de juiste plek".

Austin Powers, Inspector Clouseau en Johnny English
Rowan Atkinson heeft bewondering voor Mike Myers en de manier waarop hij gestalte geeft aan Austin Powers. In de Austin Powers films hebben de makers er echter voor gekozen om in bijna elke scène een grap te stoppen. Rowan Atkinson zocht een andere invulling voor Johnny English. "Ik wilde een film maken met een geloofwaardig verhaal, met een geloofwaardige hoofdrolspeler. Er zitten genoeg leuke momenten in de film maar er gaan ook minuten voorbij zonder dat er iets te lachen valt. Dat komt het verhaal alleen maar ten goede". Rowan Atkinson vindt wel dat Inspector Clouseau zich in hetzelfde segment bevindt als Johnny English alhoewel beiden ook een totaal ander karakter hebben. Rowan legt het verschil uit in karakter van beiden speurneuzen. "Als Johnny English aan een hordenloop zou meedoen zou hij de eerste acht hordes perfect nemen. Bij horde negen begint hij enthousiast te zwaaien om bij horde tien uiteindelijk te vallen en de race alsnog te verliezen. Inspector Clouseau zou bij dezelfde horde loop al bij de eerste horde omvallen en zo alle tien hordes omlopen. Beiden zouden echter doen alsof het allemaal zo gepland was."

Broem Broem de zichzelf respecterende spion rijdt in een Aston Martin
James Bond rijdt in een Aston Martin en Johnny English verplaatst zich ook in deze beroemde auto. Wat hebben die Britse spionnen toch met de Aston Martin? In Johnny English doet Rowan Atkinson zijn meeste stunts zelf, ook de stunts met het rijden in de Aston Martin mocht hij grotendeels op zijn eigen conto schrijven. Hij gaat er eens goed voor zitten want rijden in een Aston Martin is meteen Rowan Atkinson's hobby. De afgelopen twintig jaar heeft hij zelf zeven Aston Martin's in het bezit gehad. Buiten het acteren heeft hij bijvoorbeeld een speciale Ashton Martin om op diverse circuits rond te racen. Rowan somt vervolgens op wat een Aston Martin voor hem betekent en waarom voor Johnny English ook werd gekozen voor deze auto "het is een speciale, in een gelimiteerde editie, erg snelle, glamoureuze, mooie auto. Voor het karakter Johnny English heeft de Aston Martin ook het perfecte imago want de auto doet erg mannelijk aan. Het kan ook niet anders dan iemand als Johnny English zou kiezen voor een dergelijke auto als zijn dromen eindelijk werkelijkheid worden".

Het perfectionisme van Rowan Atkinson
Het verhaal gaat dat voor Mr. Bean bepaalde uitdrukkingen uitentreuren werden geoefend.
Rowan Atkinson geeft toe dat hij niet echt van improviseren houdt. Tijdens de repetities en scriptbesprekingen zijn er natuulijk wel diverse veranderingen aangebracht als iets beter leek uit tepakken voor een bepaalde scène. Toen het script eenmaal uitgewerkt was werd er echter niet meer geimproviseerd. Dat ging inderdaad ook zo bij het maken van Mr. Bean: The Ultimate Disaster Movie.

Werken met John Malkovich
John Malkovich was eerste keus om aartsschurk Pascal Sauvage te spelen. En John accepteerde deze rol ook meteen, vermoedelijk omdat hij zelf jaren in Frankrijk heeft gewoond. Malkovich spreekt ook vloeiend Frans. Rowan Atkinson vond het werken met John Malkovich erg plezierig en omschrijft Malkovich als een rustige, grappige maar ook wat ongewone man. Hij kan heel wat grappige verhalen vertellen over John Malkovich maar dat laat hij nu, helaas, achterwege.

Het interview is voorbij en Rowan Atkinson wordt meegenomen om met fans te gaan chatten. 's Avonds is de première van Johnny English. Voor de deur van het Amstel Hotel zoek ik nu naar een Aston Martin. Rowan Atkinson is een aardige en vooral charmante man met de perfecte keuze voor auto's.