Review: PDA autonavigatiesystemen

Maar liefst drie verschillende dozen worden afgeleverd. De software met BeNeLux kaarten, de Europese kaarten en de verbindingskabel voor de PDA. De doos is goed verzorgd en voorzien van boekjes. TomTom 2.0 (met gratis update via de internetsite naar versie 2.22) ziet er op het eerste gezicht goed uit.




Desktopapplicatie

De desktopapplicatie van TomTom is niet heel speciaal. Heel recht toe recht aan kunnen kaarten worden geselecteerd per land of per blok. De blokken zijn verdeeld naar hoeveelheid benodigd geheugen (blokken van 16MB, 32MB en 64MB) dus zelfs voor de kleinste PDA's is uploaden van een heel gebied goed mogelijk. Je kunt helaas niet zien welke steden binnen het gebied van een blok vallen en zo kwam ik er op de autosnelweg achter dat het blokje "Zuid Frankrijk" toch iets zuidelijker begon dan ik dacht.

Doordat de kaarten kant en klaar zijn opgeslagen is de applicatie wel behoorlijk snel met het uploaden van kaarten. Erg handig wanneer je met je laptop in Frankrijk zit .

Routeberekening

Wellicht een van de weinige minpuntjes van TomTom is de kwaliteit van de routeberekening; een enkele keer kun je het systeem namelijk betrappen op een foutje in de berekening. De fouten beperken zich echter tot het onhandig kiezen van een route (twee bochten wanneer je ook aan het einde rechts had kunnen gaan) en zijn dus absoluut niet gevaarlijk of van invloed op de aankomsttijd.

De snelheid van de routeberekening daarentegen is erg plezierig. Een duidelijke balk laat zien wat de voortgang is en hoeveel duizenden alternatieve routes langs zijn gekomen alvorens het eindresultaat wordt getoond.

Doordat TomTom vaste kaarten gebruikt heeft het systeem last van landsgrenzen. Een kaart houdt op aan de grens en navigeren over de grens heen kan daarom lastig zijn. Gelukkig heeft TomTom hier een goede oplossing voor gevonden: Een Points of Interest groep genaamd 'grensovergangen' maakt het mogelijk te navigeren tot op de grenspost. Daarna kun je eenvoudig wisselen van kaart en het probleem is opgelost.

Stembegeleiding

De stembegeleiding is overzichtelijk en met de aanwezige geluidsbestanden worden de gekste verkeerssituaties feilloos weergegeven. Omschrijvingen als "aan het einde van de weg links afslaan" zijn plezierig in het gebruik. De stem die TomTom heeft gekozen had wel iets duidelijker gemogen. Soms is het verschil tussen rechts en links niet goed te verstaan en dan is een korte blik op het scherm vereist.

Verkeersinformatie via TMC

Deze functie is bij TomTom momenteel niet aanwezig.

Kaartmateriaal

De kaartgegevens van TomTom zijn prima. De Points of Interest database is daarnaast door de gebruiker te bewerken. Het gratis programmaatje PoiEdit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om extra informatie als flitspalen en supermarkten naar TomTom te laden. Met behulp van extra plugins kun je zelfs tijdig worden gewaarschuwd wanneer een flitspaal nadert.

GPS-ontvanger

De mooie glimmende ontvanger van TomTom lijkt soms iets minder van kwaliteit dan die van bijvoorbeeld Alturion. Met name in de schemering heeft TomTom daarom soms moeite met het vinden van een stabiel signaal, maar hier heb je weinig last van doordat het systeem niet meteen bij de eerste hapering van de GPS begint te herberekenen.

Net als Alturion ondersteunt ook TomTom een grote groep GPS ontvangers, waaronder diverse draagbare ontvangers. Helaas worden TMC ontvangers momenteel niet ondersteund.

Userinterface

En dan... de grote troef van TomTom; Microsoft kan hier nog iets van leren. De user interface van TomTom is namelijk subliem! Met alle gemak te bedienen tijdens het rijden doordat het scherm wordt verdeeld in een zestal gigantische knoppen. Zeer logische knoppen met duidelijke iconen en omschrijvingen verschijnen wanneer je op een willekeurige plaats op het scherm klikt.

Bij het invoeren van je bestemming worden automatisch alle laatste bestemmingen getoond zodat je eventueel daar meteen een selectie uit kunt maken. Als je toch wilt typen is ook dat geen probleem aangezien TomTom een groot toetsenbord op je scherm tekent dat je relatief eenvoudig met je vingers kunt bedienen. Door de logische indeling van knoppen is navigeren geen kunst. Om naar 'huis' te rijden klik je willekeurig op het scherm, dan op de eerste knop 'navigeer naar', dan klik je 'Thuis' (mits je je thuisadres een keer hebt ingegeven) en je bent onderweg.

Ook het navigatiescherm is fantastisch. Zowel de 2D als 3D kaart zijn zeer duidelijk en hebben hoge contrastkleuren. Zeer goed gekozen nachtkleuren dragen bij aan de veiligheid doordat overbodige informatie vrijwel onzichtbaar wordt gemaakt. Onder in beeld zie je een duidelijk overzicht van de volgende handeling, de afstand tot dat punt, de snelheid van de auto, de huidige locatie, eventueel zelfs een kompas en nog zo veel meer; in te stellen naar wens. Prachtig!

TomTom
PluspuntenMinpunten
  • Fantastische user interface
  • Zeer overzichtelijk navigatiescherm
  • Eigen POIs importeren
  • Slimme gesproken commando's
  • Goed helder kleurenpallet
  • GPS soms minder sterk
  • Routeberekening niet altijd optimaal
  • Stemgeluid soms onduidelijk
  • Geen TMC