Review: PDA autonavigatiesystemen

In een kartonnen doos zit het doosje van DestinAtor. Daarbij, los in de kartonnen doos, de rest van de spullen (houders, etc). Het oog wil ook wat zou ik haast zeggen, maar goed het gaat om de software...





Desktopapplicatie

De desktopapplicatie van DestinAtor is niet heel bijzonder. Een simpel installatieprogramma laat je de kaarten selecteren en uploaden naar de PDA. Simpel, maar doeltreffend en vooral lekker snel. Grote landen zijn verdeeld in gebieden om de bestandsgrootte te verkleinen.

De stembestanden van DestinAtor worden standaard alleen geinstalleerd in het Engels. Nederlandse bestanden zijn na registratie verkrijgbaar vanaf een internetsite, maar dit vereist wel dat je zelf op je PDA bestanden gaat overschrijven in de juiste mappen.

Routeberekening

De routeberekening van DestinAtor gaat redelijk snel. Vervelend is dat je geen voortgangsbalkje ziet (je krijgt een zandloper in beeld), dus je hebt geen idee hoe lang je nog moet wachten.

Snelheid is leuk, maar nauwkeurigheid is ook belangrijk; zeker wanneer je blind op je systeem wilt kunnen vertrouwen. Hier gaat het echter mis. Op de route naar Eindhoven wil het systeem mij één keer (later bij het rijden van dezelfde route kwam dit probleem niet meer voor?!) halverwege een afslag laten nemen richting Weert. Ook drie kilometer voor afslag Best krijgt het systeem plots kuren en word ik binnendoor gestuurd via een gigantische omweg over diverse 80-kilometer wegen. Vreemd!

Een belangrijk detail is dat DestinAtor niet overweg kan met landsgrenzen. Je kunt navigeren tot aan de grens van het volgende land en daar moet je in de software een andere kaart selecteren. Je zult dus moeten weten hoe het plaatsje heet dat dicht bij de grensovergang ligt en anders is zelf kaartlezen een eis.

Stembegeleiding

De Nederlandse stem van DestinAtor is aangenaam om naar te luisteren. Sympathiek mens wel . Ze zou alleen wat meer mogen zeggen. Bij het klaverblad in Geleen volstaat het volgens DestinAtor om te zeggen "rechts afslaan, na 500 meter". De andere systemen vonden het toch nodig vonden te waarschuwen voor het feit dat 200 meter na de afslag NOG een afslag moet worden genomen, dat daarna de afslag 200 meter later moet worden genegeerd en dat na 500 meter de linkerbaan moet worden aangehouden. Dat dit een probleem is blijkt wanneer ik rondom Parijs hopeloos verkeerd rijd omdat ik geen tijd heb om te kijken naar het schermpje.

Een ander ernstig minpunt in de stembegeleiding is de volgorde van het afspelen van de geluiden. In plaats van "over drie kilometer links" hoor je namelijk "links...(ik begin al panisch om me heen te kijken of ik nog snel voor de afslag naar links kan)... over 3 kilometer". Het is dus soms even schrikken met DestinAtor. Dit komt het rustige gevoel op de weg niet ten goede helaas.

Verkeersinformatie via TMC

Deze functie is bij DestinAtor momenteel niet aanwezig.

Kaartmateriaal

Het Nederlandse kaartmateriaal van DestinAtor is prima in orde. Zelfs straten van industriële privegebieden staan er in. De buitenlandse kaarten zijn iets minder goed. De voorlaatste versie miste behoorlijk wat Spaanse dorpjes (volgens DestinAtor was dit bij de laatste versie niet verbeterd) en ook relatief nieuwe autosnelwegen waren niet aanwezig.

De Points of Interest zijn ook zeer goed vertegenwoordigd. Verdeeld in subgroepen (dus "Campanile Hotels" onder de groep "Hotels") en meestal zelfs telefoonnummers of andere extra informatie van de betreffende bedrijven. Erg handig om te even vooruit te bellen om te kijken of er nog plek is in een hotel!

GPS-ontvanger

De GPS-ontvanger werkt prima. Er wordt gebruik gemaakt van een niet-standaard SiRF protocol (alle andere pakketten werken standaard met het NMEA protocol), maar inmiddels is ook het NMEA protocol voor DestinAtor verkrijgbaar. Let hier dus op als je wilt overstappen van het ene systeem naar het andere!

Userinterface

De knoppen zijn redelijk groot en goed met de vingers te bedienen. Je hebt veel mogelijkheden om een adres te zoeken. Zo kun je zoeken op woonplaats, maar ook op straatnaam of postcode. Zeker praktisch wanneer je de spelling van een woonplaats niet precies kent.

Het navigatiescherm kan worden gebruikt in 2D of 3D. Het 3D scherm is echter kaal en kleurloos en biedt behalve de plattegrond geen andere informatie op de kaart zelf. Niet erg bruikbaar dus. Points of Interest worden niet op de kaart getoond tijdens het rijden, dus je ziet een tankstation niet in de verte liggen op het kaartje (vooral handig wanneer je 80 rijdt op een bochtige weg). De nachtkleuren van DestinAtor zijn vreemd gekozen. Een fletse versie van de normale versie voegt dan ook niets toe in het gebruik.

PowerLoc DestinAtor
PluspuntenMinpunten
  • Zeer goede POI database
  • Uitgebreide adres zoekmethode
  • Leuke stem
  • Stem standaard niet Nederlands
  • Invoertoetsenbord te klein
  • Routeberekening vaak fout
  • Stembegeleiding onbruikbaar
  • Geen TMC
  • 3D weergave onhandig
  • Geen weergave POIs op kaart