Review: PDA autonavigatiesystemen

Wat is precies een autonavigatiesysteem?

Volgens vandale.nl is een autonavigatiesysteem het volgende: "boordcomputer in een auto, die registreert waar deze zich bevindt en de kortste route aangeeft wanneer de bestuurder een bestemming opgeeft". In tegenstelling tot een routeplanner, houdt een autonavigatiesysteem dus constant bij waar het zich bevindt, en berekent vanaf die plek de snelste (of korste indien gewenst) route. De bestuurder wordt van deze route bewust gemaakt middels een schermpje met een kaart en middels gesproken commando's.

De meeste mensen kennen autonavigatiesystemen als een ingebouwd kastje in de auto. Inmiddels zijn er echter goedkope, veelal leukere alternatieven die werken via PDA's (kleine handcomputertjes die vooral worden gebruikt als agenda's). Om een PDA om te toveren tot een autonavigatiesysteem zijn een aantal dingen nodig:
  • Een GPS ontvanger

  • Navigatiesoftware

  • Routekaarten

  • Eventueel extra geheugen voor de PDA t.b.v. kaartopslag


  • De GPS-ontvanger

    De GPS-ontvanger ontvangt signalen van in totaal 24 satellieten die om de aarde cirkelen en berekent aan de hand van deze signalen de positie. Even enkele geruchten uit de wereld helpen: Een GPS ontvanger communiceert niet met satellieten, maar ontvangt alleen hun signalen. Dit werkt als een radio en er hoeft voor het ontvangen van deze signalen dan ook geen maandelijks bedrag te worden betaald. Een GPS-ontvanger zendt in principe niets terug en satellieten weten dan ook niet waar de ontvanger zich bevindt.

    Naast de GPS-ontvanger is er software nodig die de berekeningen uitvoert en de bestuurder van het voertuig de weg wijst. De vier softwarepakketten die in deze review aan bod komen worden allen geleverd met eigen routekaarten en GPS-ontvanger. De GPS-ontvanger wordt aangesloten op de PDA via een 12V verbindingskabel. De 12V aansluiting gaat vervolgens in de sigarettenaansteker van de auto. Een voorbeeld van de aansluiting:



    De kabel van GPS-ontvanger naar de sigarettenaansteker kan worden verlengd via een gewone telefoon verlengkabel, dus ook voor auto's met hittewerende voorruit (deze houdt de signalen van de satellieten deels tegen) is een oplossing te vinden.

    Waarom autonavigatie via de PDA?

    Autonavigatie via een PDA is een stuk goedkoper dan de traditionele systemen. Zeker voor mensen die al in het bezit zijn van een PDA is deze keuze dus zeer aantrekkelijk. Doordat de PDA en het GPS systeem volledig draagbaar zijn kun je het systeem bovendien meenemen in een andere auto wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of wanneer je eigen auto in de garage staat. Daarnaast heeft een PDA nog extra voordelen boven een traditioneel systeem: De invoer van de bestemming gaat een stuk sneller en eenvoudiger, en veelal kunnen de systemen worden gekoppeld aan Outlook en aan de PC, zodat routes vooraf kunnen worden bepaald. Dit is echter geen noodzaak; de route kan altijd in de auto worden ingesteld.

    Wat heb ik nodig?

    Allereerst een snelle PDA met voldoende geheugen. Voor deze test gebruikte ik een Compaq I-Paq H3850 met 200MHz StrongArm processor. Om de kaarten kwijt te kunnen van meerdere systemen gebruik ik daarnaast een 256MB Compact Flash memory kaart. Omdat deze niet rechtstreeks op mijn PDA kan worden aangesloten gebruik ik bovendien een CF-Jacket. Er zijn echter zeer veel andere mogelijkheden. Andere typen geheugenkaarten passen vaak rechtstreeks in de PDA, waardoor de CF-Jacket overbodig is.

    Verklarende woordenlijst

    GPSHet Global Positioning System is in het leven geroepen door de Amerikaanse overheid en was in eerste instantie met name bedoeld voor militaire doeleinden. Het bestaat uit 24 satellieten die ieder twee keer per dag in een baan om de aarde draaien. De signalen van satellieten die op een moment boven de horizon staan (meestal een stuk of 6) worden door de GPS ontvanger overal ter wereld gezien. Het weer speelt hierbij geen rol. Aan de hand van de binnengekomen signalen kan de locatie van de ontvanger worden bepaald.
    PDAEen Personal Digital Assistant is een kleine computer die in je in je hand kunt bedienen. Andere benamingen zijn: handheld, organizer of Palm (merknaam). Het besturingssysteem dat in deze review is gebruikt is PocketPC. Een PDA heeft meestal een aanraakgevoelig scherm, dat je met een meegeleverd pennetje of met je vingers kunt bedienen.
    POIPoints of Interest's zijn punten van opgeslagen bestemmingen. Denk hierbij aan bioscopen, restaurants, hotels, tankstations of pinautomaten. Tijdens het ingeven van een bestemming kan veelal worden gekozen tussen een adres of een specifieke Point of Interest.
    TMCHet Traffic Message Channel systeem stuurt verkeersinformatie (files, wegwerkzaamheden, etc.) door via bestaande radiozenders. Deze kunnen door radio TMC/RDS ontvangers worden gelezen.

    Foto's die zijn gebruikt in deze review zijn verkregen uit de handleidingen van de producten en van hun websites. Kaartmateriaal is gehaald uit Microsoft Encarta Atlas 1998 en www.viamichelin.com.