CD Review: Kelly Osbourne - Shut Up

Kelly Lee Osbourne werd op 27 oktober 1984 geboren in Engeland als kind van Ozzy en Sharon Osbourne. Samen met haar ouders, broer Jack en zus Aimee reisde ze de hele wereld over. Op haar twaalfde verhuisde de familie Osbourne naar Los Angeles. Daar kwam Kelly al snel tot de ontdekking dat ze anders was dan andere kinderen van haar leeftijd. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want het leven in huize Osbourne is compleet anders dan het leven in andere huishoudens. Ze praten te veel, zijn te veel bij elkaar, kennen elkaar te goed en doen te vaak waar ze zelf zin in hebben. Met name Kelly volgt haar eigen pad. Of zoals Ozzy het zo treffend zegt in de eerste aflevering van The Osbournes: Kelly is Kelly. Van mij neemt ze niks aan en ook niet van haar moeder. Ze is gewoon Kelly.

Toen de camera's van MTV eind 2001 voor het eerst binnenkwamen, voelde Kelly zich alles behalve gemakkelijk. Maar dat duurde niet lang, want binnen no-time was ze weer compleet zichzelf. Iemand die zegt wat ze vindt en aantrekt wat ze wilt. The Osbournes werd een enorm succes. Kelly's fans bespraken haar haarkleur, gedrag en meningen. Al snel werd dit overgenomen door de media en Kelly verscheen op de cover van o.a. People Magazine, Cosmo Girl, Teen People, Elle Girl, Seventeen en Interview.



Kellys muzikale carriere ontstond min of meer toevallig. Terwijl de real-life-soap The Osbournes door miljoenen werd bekeken, nam Kelly op aandrang van zus Aimee in de zomer van 2002 een demo op van de Madonna-klassieker Papa Dont Preach. Vader Ozzy, moeder Sharon en platenlabel Epic Records waren zo onder de indruk dat Papa Don't Preach op het laatste moment werd toegevoegd aan The Osbourne Family Album. In juli werd Papa Dont Preach bovendien op single uitgebracht. In Engeland kwam de single binnen op nummer 3 en in Australië groeide Kelly uit tot een rockster voordat ze ook maar een voet op het continent had gezet.



Haar passie voor rockmuziek van bands als The Strokes, Queens Of The Stone Age en The Used was Kelly's leidraad toen ze met Epic om de tafel zat om een volledig album te bespreken. Kelly wilde geen diva zijn, geen buik-t-shirts dragen en geen gemaakte houdingen aannemen voor de camera. Kelly wilde zichzelf zijn, anders gingen alle plannen niet door. Epic stemde toe en een week later zat ze met producer Ric Wake in een New Yorkse studio waar ze haar visie in realiteit kon omzetten. Haar visie was gebaseerd op attitude. Niet op sex-appeal of fantasie, maar op realiteit. Na twee maanden waren de elf nummers voor Shut Up! klaar.

Met dank aan Sony