Interview: Good Charlotte

Benji is wat aan de late kant dus plof ik met Paul, de bassist, alvast neer in een mooie suite aan de voorkant van het American Hotel. Terwijl ik m'n 10 minuten daarvoor uit nood gekochte Trust microfoon installeer, babbelen we alvast wat over Crazy Town. Zo te horen doen ze het in de Verenigde Staten niet zo geweldig.

Kun je iets vertellen over hoe de band is ontstaan?

"Tuurlijk. Ik en de tweeling (Benji en Joel) ontmoetten elkaar op highschool. Ook ontmoetten we onze eerste drummer, Aaron, en vormden een band. In de Baltimore/DC regio speelden we bijna non-stop, een jaar of drie vier lang. We merkten dat de meest actieve muziekscene actief was in een stad in de buurt, Annapolis. De tweeling verhuisden daarnaartoe en wij gingen na school op en neer. Na highschool gingen we niet naar college, maar namen allerlei baantjes om daarvan rond te kunnen komen.

Toen kwamen we Billy tegen. Billy speelde in Annapolis al in een band, die een beetje uit elkaar aan het vallen was. De bandleden wilden terug naar school, iets anders doen, ze namen de muziek niet zo heel serieus. Benji en Billy en Joel werden goede vrienden en gingen zelfs in hetzelfde huis wonen. Op een dag vroegen we Billy of ie wat mee wilde spelen. Het eerste wat ie deed was in één van onze nummers, Worldwide, een reggae riff spelen. Daarvoor klonk het nummer gewoon erg pop-punk, wij hadden zoiets van "Huh? Hier waren we zelf nooit opgekomen! Dit klinkt ontzettend goed!" en vroegen hem toen of ie zin had om met ons te komen spelen. Dat deed ie en de rest is geschiedenis. Optreden, optreden en nog eens optreden tot we uiteindelijk ons platencontract kregen."

Was dat een omslagpunt voor de band, dat platencontract?

"Jazeker, we werden van een lokale tourende band naar een nationale act. Het eerstvolgende tournee deden we met Newfound Glory, Lefty en Fenix TX. Die laatste was eigenlijk de hoofdact, Lefty en wij hadden pas net een cd uitgebracht. Toch was Newfound Glory de band waardoor het publiek kwam toestromen. Fenix TX was dan wel de hoofdact maar hadden nooit echt veel vaste fans gehad. Die eerste tour was geweldig, allemaal bands in busjes, iedere avond in vage tenten spelen. Het enige dat we hadden was elkaar want zo heel druk was het niet bij de optredens. Wij van Good Charlotte hadden zoiets van "Dit is wat touren is". Heel intiem, erg koel.

Daarna hebben we een tour gedaan met MxPx, dat was super. Die hadden nog nooit een radiohit gehad of op MTV geweest, maar zij konden naar iedere stad gaan in een club van ongeveer 1000 personen en ervoor zorgen dat het uitverkocht was. Dat waren voor ons de grootste shows die we ooit hadden gedaan. Toen hebben we veel fans gewonnen want toen we daarna zelf als hoofdact gingen touren, kwam bijna iedereen die naar de MxPx shows was geweest, nog een keer kijken. Dat was echt geweldig om te merken."

Jullie hebben ook als openingsact gespeeld voor Lit, hoe was dat?

"Dat was voor dat alles. De shows met Lit hebben er zo ongeveer voor gezorgd dat we ons platencontract kregen. Dat was onze eerste grote show ooit. We hebben drie keer voor hen mogen optreden. We hadden wel in wat kleinere clubs gespeeld, maar dit was echt heel wat anders. Onze manager heeft toen heel veel voor ons gedaan. Hij heeft ervoor gezorgd dat een stuk of 12 labels kwamen kijken in New York. Dat werd de beste show ooit, het publiek werd gek!"