CD Review: Oudejaars Conference '02

"Begin mei van dit jaar bedacht Youp eens in zijn voorstelling een politicus na te doen. Hij had het pak al gekocht, een cursus stropdas strikken gevolgd en een paar hondjes geleased. En toen kwam Volkert van der G. die Youp verplichtte een andere show te schrijven. Het ontevreden volk komt in opstand en we zijn niet echt gelukkig, vertelt Youp. We slikken pillen tegen depressies en schreeuwen om de haverklap: we want more... Het leven is een grote poppenkast!"

Youp speelt Youp belooft ons een echte Youp van 't Hek show. Al lachend om onze eigen naïviteit, hypocritie en stupiditeit vermaakt hij ons keer op keer. Zijn smalende, beledigende, felle en zeer sarcastische humor vol ironie, tja daar moet je van houden. Maar als je ervan houdt, belooft Youp speelt Youp weer een geweldige show te zijn.

Ik zal je zeggen, ik ben nooit zo'n Youp fan geweest. Veel van de dingen waar hij ons op wijst liggen naar mijn mening voor de hand, het is hoe hij het vertelt dat het enigszins grappig maakt. Ondertussen is het Youp publiek nog steeds hetzelfde. Veel van de kakmadammen die hij belachelijk maakt zitten nog steeds in de zaal, hard lachend om grappen waarvan ze de werkelijke bedoeling niet doorhebben.

Toch heb ik een aantal cabaret cd's in mijn verzameling, cd's van mensen als Hans Teeuwen, wiens grofheid en directheid ik veel meer kan waarderen. Eens luisteren dan, of ik toch niet ook wat meer van Youp kan gaan houden.