Interview: Mike Kroeger (Nickelback)

Nickelback ontstaat in 1996, als broers Chad en Mike Kroeger samen met hun neef Brandon, die inmiddels niet meer in de band speelt, en vriend Ryan Peake besluiten samen te gaan spelen.

Waar komt de naam Nickelback eigenlijk vandaan?

Mike: "Ik werkte in die tijd voor een grote keten koffiewinkels (Starbucks, red.) en in die tijd kostte een koffie $ 1.45. De klanten gaven $ 1.50 en dus zei ik regelmatig "Here's your nickel back". Zo kwamen we op Nickelback."

Na 'Hesher', een demo met zeven nummers, verscheen uiteindelijk in 1997 het debuut album 'Curb'. Na een paar keer van drummer te zijn gewisseld bleek Ryan Vikedal (ook wel Nik genoemd) de perfecte aanvulling voor Nickelback.

In 1999 verscheen hun tweede album, 'The State', op een eigen label. De single 'Leader of Men' van dit album haalde de top 20 en de platenmaatschappijen klopten al snel aan. Ook deze cd werd ondersteund door vele optredens, Nickelback tekende bij Roadrunner Records.

Maakt de druk van een platenmaatschappij het moeilijker om muziek te maken?

Mike: "Nee, we zijn in de benijdbare positie dat ze ons niet onder druk zetten. Ze leiden ons niet in creatieve zin, ze geloven in wat we doen. Als ze niet blij zijn met iets dat we doen zouden ze dat wel zeggen, maar ze zijn wel blij met wat we doen. Die machtsstrijd is er niet en dat voelt geweldig. Ik ken zoveel bands die een demo of album maken, het naar een label of maatschappij sturen en die sturen het terug; "Dit is niks, maak maar wat anders". Er bestaat toch geen grotere afwijzing dan dat?"

Hoewel Nickelback een grote groep fans in Canada had gekregen, al tourend met bands als Creed, Silverchair en Everclear, wilden ze doorbreken in Amerika. Vorig jaar brachten ze het album 'Silver Side Up' uit, de eerste single 'How You Remind Me' werd in de Verenigde Staten een grote hit. De nummer één positie werd bereikt in Canada, ook stond Nickelback aan de top van de Amerikaanse rock hitlijsten.

Na Amerika de rest van de wereld. Afgelopen jaar bezocht Nickelback een groot aantal plaatsen in Canada, de Verenigde Staten en Europa. Nederland werd met het bezoek aan de Heineken Music Hall voor de vierde keer aangedaan. Na nog een aantal bestemmingen in Groot Brittannië en Ierland zit de tour erop en kan Nickelback terug naar Vancouver.