CD Review: Sigur Rós - ( )

Sigur Rós! Voor het geval er nog steeds niets gaat dagen volgt er een klein muzikaal geschiedenislesje vooraf.

Het begon allemaal in 1994 ergens in IJsland. De toen nog zeer jonge Jon Thor Birgisson (zang), Georg Holm (bas) en Agust (drums) richtte gedrieën de band Sigur Rós op, vernoemd naar de zus van een van de bandleden. Na jaren hard werken wist het trio een platencontract in de wacht te slepen bij het IJslandse Bad Taste platenlabel wat leidde tot hun debuutalbum Von (wat vrij vertaald: 'hoop' betekend) in 1997. Een grote doorbraak zat er echter niet in, ook niet toen een jaar later het album door de elektronische mangel werd gehaald door triphop en experimentele elektronica artiesten van eigen bodem als: Biogen en Gus Gus.
Ondertussen werd de band versterkt door de toetsenist Kjartan Sveinsson waarmee ze in 1999 hun tweede album opnamen, getiteld: Ágætis Byrjun ('goede start'). En een goede start is een ding wat zeker is. Nadat, vlak na de opnames, Agust de band inruilt voor een carrière als grafisch ontwerper en zijn plek afstaat aan Orri Pall Dyrason, haalt het album platinum in eigen land. Overigens doet de eerste single Svefn-G-Englar ('slaapwandelaars') het goed in de nationale hitlijsten.

Ook in het buitenland wordt de IJslandse postrock formatie goed ontvangen. In 2000 reisden ze mee met Radiohead als supportact tijdens hun Europese tour. Na enkele optredens op festivals en een eigen tour is het een poosje stil geweest rond de band, met als gevolg een gloednieuw album met de briljante titel: ( ).