CD Review: Krezip - Days Like This

Voor degenen die de afgelopen jaren als kluizenaar ergens ver weg hebben gewoond (maar niet in Mali, want ook daar kennen ze Krezip tegenwoordig) iets over Krezip.

In 1997 ontstond Krezip, uit een vriendengroep. Er komen en gaan een paar drummers, maar als uiteindelijk in 1998 de eerste demo's worden opgenomen is de band compleet. Jacqueline Govaert, Anne Govaert, Annelies Kuijsters, Thijs Romeijn en Joost van Haaren treden regelmatig op en nemen in 1999 uiteindelijk een demo cd op, Run Around. Het optreden op Lowlands vlak erna was een groot succes en vanaf daar ging het snel. Met het nummer In Her Sun (Stupid), geen single, maar toch wekenlang in de Cyber Top 50, bewezen Krezip en hun aanhang dat ze het serieus meenden.

In studio RS 29 in Waalwijk nemen ze met producer Oscar Holleman hun eerste volledige album op, Nothing Less. Het album wordt goed ontvangen, net als de eerste single, Won't Cry. In de charts wordt het album op de nummer 6 positie binnengehaald, waarna het album zakt tot een 24ste plaats. Na het optreden op Pinkpop schiet de cd omhoog en nestelt zich stevig bovenaan de lijst. Na nog een aantal singles, I Would Stay, All unsaid en Everything And More, wordt het rustig rond Krezip. Ondertussen meldt Thomas Holthuis zich nog als gitarist om (eerst tijdelijk maar later permanent) Annelies te vervangen, die vanwege een armblessure niet meer mag spelen. Annelies neemt de toetsen voor het rekening, dit blijkt een mooie aanvulling op het geluid.

De rust bleek stilte voor de storm: dit jaar dook Krezip wederom Studio RS 29 in. Oscar Holleman kreeg wederom de moeilijke taak om de band die bekend staat om de energie die ze uitstralen als ze op het podium staan, vast te leggen op cd. Nieuwe nummers, een steviger en volwassener geluid (ik ga het woordje invloeden in deze review niet noemen, op deze ene keer na), Krezip is overduidelijk terug!