Boekreview: Ronald Giphart - Ten Liefde

Giphart

Eén van Neerlands bekendste nieuwe stijl schrijvers werd geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Rond 1986 verhuist hij naar Utrecht om daar Nederlands te studeren. Na drie jaar hield hij dit voor gezien om een roman te gaan schrijven. Vijf jaar lang heeft hij als nachtportier in het Ziekenhuis Overvecht gewerkt waar hij zich in alle rust kon storten op zijn debuutroman 'Ik Ook van Jou', welke vorig jaar nog te zien is geweest in de Nederlandse bioscopen. Ik Ook Van Jou leverde hem een Gouden Ezelsoor op voor best verkochte debuut.

De opvolger 'Giph', die een jaar laten kwam, werd al niet minder goed ontvangen door zowel pers als publiek. Joost Zwagerman noemde beide boeken 'de leukste literaire seksromans van de laatste jaren.'
Beide successen gaven Ronald ingang tot het schrijven van vele columns en artikelen over en voor de hele wereld. Van Playboy naar Viva tot Kijk, zijn schrijfkunsten waren overal te bewonderen. In 1996 is het tijd voor Phileine. Onder de titel 'Phileine zegt sorry' maken we kennis met deze zwartgallige bitchy zus van Giph en mogen we een kijkje nemen achter de schermen van haar leven. Ook dit boek zal binnenkort omgetoverd worden tot een visueel spektakel.

In de jaren die volgden heeft hij samen met Zwagerman op de houten planken gestaan met het voorleesdebacle 'hamerliefde', is hij hoofdredacteur van het treinblad Rails geweest, krijgt hij kinderen en trouwt hij met Mascha. In het jaar 2000 komt zijn langverwachte roman; 'Ik omhels je met duizend armen' waarin Giph & Phileine en hun zeer zieke moeder de hoofdrol spelen. Het jaar 2001 is volledig te volgen wanneer in juni van dit jaar zijn laatste boek 'Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid' uitkomt.