Filmreview: The Bourne Identity

The Bourne Identity is een verfilming van een boek van Robert Ludlum. Het verteld het verhaal van Jason Bourne die opgevist wordt uit de middellandse zee met geheugenverlies, twee kogels in zijn rug en een capsule met een Zwitserse bankrekening onderhuids geïmplanteerd. Hij blijkt echter een aantal kwaliteiten te hebben waarvan hij de oorsprong totaal niet weet en een aantal vijanden die hij bij het geheugenverlies cadeau heeft gekregen. Vanaf het moment dat hij naar Zwitserland gaat om de Zwitserse bankrekening te bekijken en daarna een bezoek brengt aan het Amerikaanse consulaat is hij zijn leven niet meer zeker. Voor het verdere verloop van het verhaal verwijs ik graag naar het boek van Ludlum of bezoek de film die op 17 oktober a.s. in premiere gaat.

De film zelf is een aanrader, zeker voor Clint Eastwood die verplicht zou moeten kijken onder het mom van "kijk Clint zo hoort het nou". Jason Bourne wordt vertolkt door Matt Damon en het moet gezegd worden, hij is uitstekend gecasted. Matt Damon heeft tot nu toe een uitstekende neus gehad voor films waarin hij prima uit de verf komt ( o.a. The Talented Mr. Ripley, Good Will Hunting, Saving Private Ryan) en waarin hij kan laten zien dat hij kan acteren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tom Cruise die in elke film Tom Cruise is, Tom Cruise is het stadium van acteren voorbij, wat hij ook doet hij is en blijft vooral Tom Cruise. De overige acteurs zijn ook op hun plek, alleen bij Julia Stiles gingen mijn wenkbrauwen verbaasd omhoog, die lijkt niet echt op haar plek in deze film. Maar dat mag de pret verder niet drukken want de film is bepaald onderhoudend en heeft vanaf het begin tot het eind de vaart er goed en behoorlijk in, wat een compliment genoemd mag worden aan het adres van de regisseur omdat hij de aandacht van de kijker bijna twee uur weet vast te houden. Er zijn twee kleine minpuntjes in de film die toch wel lachwekkend overkomen. Probeer niet zelf het haar van je partner te knippen zoals Matt Damon het doet het zal echt niet zo zitten zoals de film het pretendeert en de scène met het lijk als schokbreker deed de hele bioscoopzaal echt in schaterlachen uitbarsten, die had dus echt naast de filmtafel moeten belanden die doet de film absoluut geen recht en dat is jammer.

Het boek van Robert Ludlum wordt geen geweld aangedaan, lezers van zijn boeken zullen ook niet teleurgesteld de zaal verlaten maar dat geldt ook voor de "gewone" bioscoopbezoeker die het boek niet kennen, de film levert onderhoudende actie met een goed verhaal af, is prachtig verfilmd en uitstekend geacteerd. Ludlum schreef drie boeken over Jason Bourne, wat mij betreft mag deze film dus twee vervolgen krijgen, mits even goed verfilmd.

The Bourne Identity
met: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Brian Cox, Clive Owen, Julia Stiles
118 minuten: premieredatum 17 oktober 2002