Coldplay - A rush of blood to the head

In 1998 wordt de band Coldplay gevormd op de universiteit van Londen door Chris Martin (zang, gitaar), Guy Berryman (bass), Jonny Buckland (gitaar) en Will Champion (drums). Een oude schoolvriend wordt aangesteld als manager. In 1999 krijgen ze al prachtige recensies van het bekende muziektijdschrift NME en in april van dat jaar verschijnt een eerste single "Shiver" bij Fierce Panda. Het wordt een Top 40 hit. Dankzij hun live-optredens bij een radio-programma van Steve Lamacq op Radio One versiert de groep in mei 1999 een groot platencontract bij Parlophone Records. Hun tweede single "Yellow" haalde de vierde plaats in de Britse hitlijsten.

Coldplay begon het jaar 2000 met een door de NME gesponsorde tour waar ze samen speelden met Les Rhythms Digitales, Campag Velocet en de band Shack. In maart werd hun eerste echte single, "Shiver" uitgebracht en kwam prompt de Engelse hitlijst binnen. Een volgende tournee volgde en Coldplay ging de studio in om het debuutalbum "Parachutes"op te nemen.
Opgenomen in zowel Londen als Liverpool en geproduceerd door henzelf en Ken Nelson bracht "Parachutes" menigeen meteen in vervoering. De nummers variëren van breekbaar tot krachtig maar staan ieder op zich, en de stem en teksten van Chris daarbij maakten dat heel Engeland sprak van het beste album van het jaar.

En nu is er het nieuwe album, A rush of blood to the head. Zal het de hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken?