CD Review: Spinvis

Een Spinvis is volgens de Dikke Van Dale (tiende, geheel opniew bewerkte en zeer vermeerderde druk) een 'schelvisduivel' (oftwel: Callionumus lyra). Op het web leren wij bovendien dat ze "bekend staan om hun uitbundige hofmakerij en felle kleuren in de paaitijd. Ze komen algemeen voor langs de Nederlandse kust. Ze zijn niet interessant voor de visserij."

In de eerst uitkomende druk van de Dikke Van Dale zal een toevoeging gemaakt moeten worden, maar dat geeft niet, daar leeft de uitgever immers van. Spinvis is namelijk ook Erik de Jong, 41-jarige huisvader te Nieuwegein. En daar mogen ze dan nog ter verduidelijking bijschrijven dat 'ie .... is. Ja, wat is 'ie? Muzikant? Geluidscopypaister? Gediplomeerd zoeker naar een schitterend muzikaal ongeluk? Een quote om deze vraagtekens meer kracht te geven:
"Ik gebruik alles wat ik tegenkom, vocoders, pannendeksels, autotune, speelgoedfluitjes,softsynths...zolang het bijdraagt aan de sfeer die ik zoek kan ik het gebruiken. De samples en loops haal ik van platen of van het net maar de meeste speel ik zelf in, op gitaar of beneden op de piano of op een snaredrum in de badkamer. Soms in wel tientallen takes. Waar ik op uit ben is die ene prachtige vergissing...een mooie fout is het mooiste wat er is. En een geloopte fout is nog mooier."
Daarmee steelt hij trouwens al direct mijn hart. Wie ziet dat de schoonheid van fouten vele malen groter is dan die van perfectie, heeft bij mij onmiskenbaar al een streepje voor. Ik zal er verder maar niet over uitweiden.

De muziek van Spinvis is een verzameling van allerlei instrumenten, samples, (Nederlandstalige) zang en geluidseffecten. In stukjes gehakt, aan elkaar gelijmd, rechtsom gedraaid, verfrommeld of verfraaid, en weer opgenomen voor jullie en mijn luistergenot. Het is geen electronische muziek, maar ook geen pure traditionele muziek. 'Sample-a-song-writer' heb ik ergens gelezen, en dat slaat de spijker aardig op z'n kop.
Het Nederlandstalige is trouwens niet helemaal uniek voor Excelsior Recordings, aangezien daar ook Meindert Talma een thuis heeft. Wie van Spinvis houdt, raad ik aan ook zeker naar deze man te luisteren, aangezien beide grofweg dezelfde 'feel' hebben.

Naar verluidt kwam Spinvis bij Excelsior Recordings terecht middels een demotape. Er werd besloten om niets opnieuw op te nemen, "omdat de ziel van de nummers in de oorspronkelijke samples zit, de geluidskwaliteit op de koop toenemend". Hart voor de zaak dus. Ik moet trouwens zeggen dat de geluidskwaliteit van de uiteindelijke cd prima in orde is. Alles is netjes en met zorg gereviseerd.

Spinvis is in principe geen optredende act. De Jong: "Om een aantal nummers live te kunnen spelen heb ik ze op partituur uitgeschreven. Die wil ik graag samen met een aantal oudere musici, mensen van een jaar of zeventig, gaan uitvoeren. Ik denk dat dat heel mooi kan worden." Nieuwsgierig? Ikke wel.