Review: Acda en de Munnik - Trilogie

De theater-poster

Op zondagavond Eerste Paasdag reisde ik af naar het Luxor Theater in Rotterdam voor 'Trilogie' van Acda en de Munnik. Het was een extra voorstelling alle voorstellingen van de voorgaande week waren uitverkocht. Gelukkig had ik op het nippertje kaarten voor had kunnen kopen, dus daar zat ik dan...

Om 20:00 uur zou de show beginnen, maar al om tien voor acht betraden de heren het podium en begonnen er meteen een stuk of 4 hits door heen te jagen. Deze 'Voorgift' is een ideetje van Paul en Thomas dat stamt uit hun tweede show.



Zoals vermeld in de biografie is de voorstelling 'Trilogie' eigenlijk een soort samenvatting van hun 3 shows. Ikzelf had alleen 'Zwerf'On' een paar keer gehoord op cd, maar was verder nog niet naar een theatershow van Acda en de Munnik geweest. Uiteraard herkende ik wel een paar stukjes uit 'Zwerf'On' maar dat stoorde eigenlijk helemaal niet. Mensen die alle 3 de shows reeds live in het theater hadden gezien, vonden 'Trilogie' denk ik toch wel leuk. In principe ken je natuurlijk de meeste grappen al, maar toch was het door de samentrekking van sommige grappen en verhalen anders. Bovendien is het natuurlijk een soort samenvatting van 7 jaar theater!

De show heet natuurlijk niet voor niets 'Trilogie', de drie shows horen echt als een drieluik bij elkaar. Ik heb inmiddels de cd's ook gekocht en dan hoor je, met de 'Trilogie' in het achterhoofd, dat er een langere verhaallijn in zit dan op het eerste ogenblik lijkt.

De show werd afgewerkt via dezelfde formule die ze in de 3 eerdere programma's al gebruikten: sketches, verhalen en liedjes wisselen elkaar leuk af. Daarbij kregen ze perfecte begeleiding van de 3 muzikanten. Met name het licht en het, simpele maar mooie, decor vielen op. Deze elementen maakten de show helemaal af.

Eén van de gaafste momenten van de avond was toen Thomas Acda op een houten krat ging zitten, een andere krat er bij pakte en vervolgens het nummer 'Bij Haar Zijn' op de krat drumde.

Tot mijn verbazing duurde de show maar voort en voort. Acda en de Munnik bleven maar spelen en zingen. De show duurde uiteindelijk maar liefst 2 uur en 50 minuten! De hele show is gefilmd en in het najaar komt er een DVD van 'Trilogie' uit.

Mede dankzij het eerder genoemde licht, het decor en de muziek was dit de ultieme avond voor theaterliefhebbers. De show was geen van de 170 minuten vervelend en ik geloof dat de hele zaal dat met me eens was. Thomas en Paul kregen na afloop namelijk een 5-minuten durende staande ovatie.

Conclusie: je moet natuurlijk van Acda en de Munnik houden, maar mijns inziens was het een absolute topshow!

Voorlopig was dit (helaas) het laatste theateroptreden van de heren. Op z'n vroegst komen ze pas in het seizoen 2003/2004 weer terug. Eind 2002 komt er echter wel een nieuwe studio-cd uit.