De FOK! lijsttrekkers-enquete

Wanneer zijn er weer voldoende betaalbare huurwoningen en studentenkamers?
Daarvoor moet de overheid haar greep weer terugnemen op de volkshuisvesting. Er wordt nu niet meer gebouwd om mensen te huisvesten, maar alleen om winst te maken. Dat moet van tafel, en daarvoor is het echt nodig dat de SP heel groot wordt. Van Fortuyn tot de PvdA willen ze allemaal nog meer marktwerking dat wil zeggen: bouwen van dure villas en appartementen voor de groep die veel te besteden heeft.

Wat zijn de actiepunten van uw partij die specifiek gericht zijn op jongeren?
In ons verkiezingsprogramma Eerste weg links pleiten we voor een staatssecretaris en een ombudsman voor jeugdzaken, zodat er gegarandeerd aandacht is voor jongeren. Verder willen we onder andere meer jongerenrechtswinkels en een gratis bibliotheekabonnement en museumjaarkaart voor jongeren tot 18 jaar. Als het aan ons ligt gaat het minimumloon gelden vanaf 18 jaar, in plaats van 23 en gaan de jeugdlonen voor jongeren onder de 18 omhoog. Ook willen we veel investeren in verbetering van de jeugdzorg.


Wat is de slechtste beslissing in uw leven geweest?
Te gaan roken.

Wat is uw slechtste politieke beslissing van de afgelopen vier jaar geweest?
Onze oppositie had nóg harder moeten zijn.

Wie mag u nou totáál niet in de politiek?
President Bush.

Heeft u wel eens (soft-)drugs gebruikt?
Ja, en ik vond er niets aan.

Heeft u een familielid die op een wachtlijst staat? Zit u wel eens in de file, of moet u wel eens drie kwartier staan in de trein en aankomen met nog eens drie kwartier vertraging? Kortom: bent u ook een gewoon mens die last heeft van de problemen in Nederland?
Mijn moeder staat op de wachtlijst voor het verpleeghuis, en ik sta vaak in de file: ik weet waarover ik het heb.

Hoeveel verdient u? Welke auto rijdt u? Hoeveel badkamers heeft uw huis, en waar betaalt u dat allemaal van?
Als Kamerlid verdien ik bijna een kwart miljoen gulden. Dat geld gaat dus rechtsreeks naar de partij, en ik krijg daar een modaal salaris voor terug plus een vergoeding voor de onkosten die ik maak. Ik rij in een Peugeot 406, heb één badkamer in mijn huis, en betaal alles van mijn loon. Ik heb geen bijbaantjes en nevenverdiensten.

In hoeverre bent u nog trouw aan uw grondbeginselen?
Helemaal. Het is nog steeds dezelfde woede, dezelfde drang naar rechtvaardigheid die mij 30 jaar geleden bij de SP deed belanden, die mij nu drijft. Op dit punt doe ik geen concessies.

Wat vind u belangrijker, en waarom?
Een extra flitspaal of een extra cel?

Ik moet bekennen dat ik het niet zo heb op flitspalen. Nou zijn meer cellen ook geen oplossing voor de criminaliteit, maar op dit moment hebben we er helaas nog wel een aantal nodig. De extra cel dus.

Een extra baan of een extra boom?
Ik kies voor de boom: de natuur. De afgelopen tijd is alles ondergeschikt gemaakt aan de economie, onder het mom van de werkloosheidsbestrijding. Laten we nu maar eerst maar eens de waarde erkennen van rust, ruimte, natuur en een schoon milieu.

Een extra ziekenhuisbed of een financieringstekort?
Op dit moment moet het herstel van de zorg absoluut voorrang hebben boven het voorkomen van een financieringstekort. Maar in ons programma investeren wij miljarden in de zorg meer dan elke andere partij--, zonder dat er een financieringstekort ontstaat. Dat kan dus ook.

Economische groei door Schiphol of burgers die wakker liggen?
De SP is de initiatiefnemer van het brede platform Schiphol Anders, waarbij zo'n 150 organisaties zijn aangesloten. Het belang van Schiphol wordt zwaar overschat. Al die tussenlandingen leveren onze economie nauwelijks iets op, terwijl de maatschappelijke kosten enorm zijn. Ik kies dus voor de burgers: de overlast moet gestopt worden.

Bolletjesslikker of verkeerovertreder?
Bolletjesslikkers moeten we niet gedogen. Maar als mijn dochter geschept wordt door een dronken automobilist, is dat vele malen erger.

De laatste: waarom uw partij?
Omdat Nederland een veel te mooi land is, met een veel te mooie samenleving om nog verder afgebroken te worden door Paars, en helemaal om in handen te vallen van Pimpelpaars.