De FOK! lijsttrekkers-enquete

Jan Marijnissen van de Socialistische Partij
Beantwoord binnnen een week.



Waarom bent u lijsttrekker?
Ik heb er bewust en overtuigd voor gekozen om met de SP de te knokken voor een betere samenleving. Het lijsttrekkerschap is daar een gevolg van, waarvoor ik niet echt gekozen heb. Mijn partij vindt mij de aangewezen persoon om lijsttrekker te zijn. En ik vind dat een grote eer.

Hoe verwacht u het te gaan doen bij de verkiezingen?
We gaan winnen. Acht jaar lang hebben wij als geen ander Paars bestreden. De vlucht naar Fortuyn stopt als de mensen in de gaten krijgen dat zijn alternatief pimpelpaars is: nog paarser dan paars. Wij zullen beloond worden voor onze heldere en actieve oppositie.

Als u uw partij met een auto zou moeten vergelijken, welke auto zou dat dan zijn en waarom?
Een Volkswagen Kever. Waar alle andere merken met steeds nieuwe modellen komen, is de Kever van nu nog trouw aan de principes van de Kever van vijftig jaar geleden, al is ie wel met de tijd meegegaan. Als SP doen wij niet mee aan de verrechtsing die de politiek nu kenmerkt, maar houden we vast aan onze uitgangspunten.

Wat is het sterkste punt uit uw partijprogramma?
We tonen aan, dat het echt anders kan. We investeren 15 miljard euro in onderwijs, zorg, veiligheid, integratie, milieu en sociale zekerheid en we hebben daarbij een financieel plaatje dat klopt ook volgens het Centraal Planbureau.

Aan welke andere partij zou u zich nooit kunnen binden en waarom niet?
De VVD. Dat is de partij van de hebzucht; van ikke, ikke en de rest kan stikke.

Wat denkt u dat jongeren belangrijk vinden?
Relaties, plezier hebben, een leuke baan en genoeg geld voor een prettig leven. Politiek vinden ze niet belangrijk. Maar het idee dat we er sámen iets goeds van moeten maken op deze wereld, gelukkig wel.

Wat is de Nederlandse identiteit?
Het besef dat je een achtergrond deelt met de andere mensen die in dit stukje van de wereld wonen. Maar die identiteit is niet zo sterk. Vaak voelen we ons meer Amsterdammer, of Limburger dan Nederlander.

Stel u bent de keizer: wat zou uw eerste maatregel zijn?
Afstand doen van de troon en het keizerschap afschaffen. Keizerschap en democratie gaan in mijn ogen niet samen. En ik ben er erg vóór dat mensen zelf hun leiders kiezen.

Stel u bent God, Allah, etc: wat zou u veranderen in de wereld?
Ik zou de klok terugdraaien tot de dag waarop ik de eerste mens maakte, en nog eens heel goed naar de bouwtekening kijken. Want ergens is er een foutje in geslopen waardoor de nakomelingen van die mens moeite hebben om sociaal en vreedzaam samen te leven.

Zijn alle politici zakkenvullers?
Politici zijn mensen. Dus zitten er ook tussen die vooral oog hebben voor hun eigen belangen. Dat is onvermijdelijk. En dus moeten de omstandigheden zo zijn, dat politici zo weinig mogelijk kans krijgen hun zakken te vullen. Want ze hebben wel een belangrijke voorbeeldfunctie.

Zijn alle politici leugenaars?
Een liegende politicus wordt wel afgestraft. Het probleem is de grote groep politici die ineens anders stemmen dan wat ze altijd beloofd hebben, en die vervolgens gaan draaien om hun ommezwaai te verhullen. Die maken de hele politiek kapot. Daar word ik echt kostmisselijk van.

Is Nederland vol? Hoeveel mensen kunnen er volgens u nog bij in Nederland?
Hoe vol een land is, hangt vooral af van de rijkdom en de technische ontwikkeling. Nederland is daarom veel minder vol dan bijvoorbeeld Bangla Desh. Als het moet, kunnen er nog veel mensen bij. Maar laten we ervoor zorgen dat de hele wereld normaal kan leven en dus een beetje leeg kan blijven.

Hoe staat u tegenover de legalisering van softdrugs?
Dat moet snel gebeuren. De huichelachtigheid van het huidige beleid slaat nergens op.

Waarin onderscheidt uw partij zich van de rest?
Bij ons gaat het helemaal en alleen om de idealen. Bij de anderen niet. Dat geloof je niet? Wel, onze raadsleden staan hun hele raadsvergoeding af en ikzelf en de andere Kamerleden krijgen niet meer dan een modaal salaris. Verder zijn wij als enige partij ook heel actief buiten de kamer- en raadszalen. Met een landelijk net van juridische spreekuren, met onze eigen medische centra en vooral met talloze acties, waarin we mensen organiseren om samen voor die idealen te knokken. Bijvoorbeeld voor betere bescherming van de Waddenzee, tegen de aanschaf van onzinnig wapentuig, voor betaalbare huisvesting en tegen de Amerikaanse overheersing van de wereld.

Waarom denkt u dat de gemiddelde Nederlander zich onveilig voelt?
De gemiddelde Nederlander voelt zich meestal níet onveilig. Er moet beslist meer toezicht komen in de openbare ruimte. Maar laten we niet meegaan met de partijen en politici die mensen angst aanpraten om er zelf beter van te worden.

Bent u bij falen bereid zonder discussie op te stappen?
In de SP geldt dat niet de gekozen volksvertegenwoordigers, maar het bestuur beslist of iemand zijn zetel nog langer waard is. Als mijn bestuur zegt dat ik gefaald heb, vertrek ik. En dat doe ik trouwens ook als ikzelf denk dat ik gefaald heb, en het bestuur vindt dat het wel meevalt. Mijn broek plakt niet aan pluche.

Lees snel verder, in deel 2.