De FOK! lijsttrekkers-enquete

Prioriteitstelling, druk, geen tijd
Zoals verwacht hadden een aantal lijsttrekkers het te druk om mee te werken.

GroenLinks' Paul Rosenmöller had last van prioriteitstelling binnen zijn drukke werkzaamheden. Op de vraag of Rosenmöller misschien dan een déél van de vragen kon beantwoorden, of dat het mogelijk was om een andere GroenLinkser dat te laten doen (je moet wat) kregen wij het uiterst vriendelijke mailtje met enkel twee woorden ("nee dus") terug. Verdere toelichting ontbrak, en werd desgevraagd niet verstrekt (doormiddel van niet antwoorden).

Ook PvdA-leider Ad Melkert is een drukbezet man. Op de tweede mail kwam reactie van het bureau Publieksinfo PvdA, die de mail doorstuurde. Drie dagen later kregen wij het vervelende bericht dat aan het verzoek "helaas geen gevolg aan kan worden gegeven." De voorlichter van de partij laat ons weten dat er 'veel verzoeken' (nee joh) zijn binnengekomen en dat deze 'helaas' niet allemaal 'gehonoreerd' kunnen worden.

Nieuwbakken Leefbaar Nederland-lijsttrekker Fred Teeven liet ons per 'scheduler' (duur woord voor secretaresse?) eveneens weten dat hij geen tijd had. De medewerkster van het campagneteam voegde er wel nog aan toe: "Ik wens u veel succes met uw site en wens u veel wijsheid toe in het stemhokje op 15 mei." Dat zullen we onthouden.

Maakt belofte schuld?
Een aantal partijen leken in eerste instantie niet geheel negatief tegenover de vragenlijst te staan.

Een medewerker van de VVD informeerde zelfs nog even telefonisch naar de stand van zaken. Helaas hebben we ook van lijsttrekker Hans Dijkstal nog niets mogen ontvangen.

De medewerker van de enige vrouwelijke lijsttrekker van Nederland, Anneke Smit-Boerma van de Verenigde Senioren Partij (VSP), stuurde de lijst door: "Ik neem aan dat U van haar bericht zult ontvangen." Dat bericht is (ondanks een herinnering) er niet gekomen.

Een weekje na het versturen van de eerste mail reageerde de afdeling voorlichting van D66. "Omdat wij heel veel verzoeken voor interviews binnen krijgen, moeten we selecteren. Helaas zullen wij op jou verzoek niet ingaan." Na enige druk door een ander crewlid, waarvan een familielid banden heeft met de partij, kwamen we er achter dat de vragen voor deze Democraten 'onbetamelijk' waren. Na nog meer mails zei een medewerkster van Thom de Graaf toe in ieder geval een deel van de vragen te laten beantwoorden. Tot op heden hebben we niets mogen ontvangen. Komt het alsnog, dan zien jullie dat vanzelf verschijnen.

De op-een-na-laatste in het rijtje is Bas van der Vlies, lijsttrekker van de SGP. Op de eerste mail kwam geen reactie. De tweede daarentegen werd beantwoord door de secretaresse van de fractie. Zij zou het voorleggen. Drie weken gingen er overheen tot een (buitengewoon vrolijke) pr-medewerker belde om te informeren of het nog mogelijk was, en of we de lijst opnieuw wilden sturen ("ik ga je nu natuurlijk vertellen dat het hier is blijven liggen enzo, druk druk"). Dit was vorige week. Mocht er alsnog een reactie binnenkomen, dan laten we het jullie opnieuw weten.

Aan dit lijstje mogen we overigens ook Katja en Bridget van Lijst Nul toevoegen. BNN liet ons weten het aan ze voor te zullen leggen, maar tot nu toe hebben we niets ontvangen.

Foutje?
Rob Koop, lijstrekker van de Vrije Indische Partij/Ouderen Unie (VSP/OU), had blijkbaar problemen met de e-mail. Een eerste reactie bevatte niets dan, behalve onze mail onder 'oorspronkelijk bericht'. Een tweede bevatte het uiterst cryptische zinnetje:

"L.S.
Ik heb de vragen lijst uitgebreid beantwoord en daar is veel tijd in gaan zitten ik kan het niet overdoen en hij staat in mijn 'verzonden items'."


Of het écht niet nog een keer verstuurd kon worden, mailde we terug. Daar werd niet op gereageerd.