Interview: Rob Kamphues

1. Ken je FOK!?

Nee, ik had er nog nooit van gehoord. Wel gelijk gekeken natuurlijk, maar de bedoeling werd me niet meteen helemaal duidelijk

2. Heb je een eigen internetsite, zoja onderhoud je deze zelf?

Natuurlijk heb ik een eigen site; www.robkamphues.nl Fabrique, het
ontwerpbureau van een goeie vriend van me Paul Roos, onderhoudt de site. Zij doen eigenlijk alles voor me: mijn posters, de leader voor mijn tv-programma, noem maar op. Ik heb wel veel inbreng. Samen hebben we bedacht dat de homepage eigenlijk vooral raadselachtig moet zijn, zodat je moeite moet doen om allerlei gekke info te vinden. En ik beantwoord alle email zelf, meestal binnen een week.

3. Wat zijn je 3 favoriete sites op het internet?

1. autosport.com de site voor nieuws over mijn grootste hobby, formule 1.
2. de reisplanner van de ns, gewoon omdat ik die veel gebruik
3. harrynilsson.com , de website over mijn favoriete zanger, beroemd door de hit "without you"

4. Hoeveel tijd besteed je aan internet en waaraan?

Veel, half uur per dag zeker, surf naar van alles. Hotels bekijken als ik op vakantie wil, kijken of ik een concert van Zucchero kan bezoeken als ik in Italie ben, huizen kijken, ik gebruik het bijna in plaats van winkelen

5. Wat is het leukste aan jouw beroep?

Het reizen en het avontuur. Zo om de week gebeurt er in mijn leven wel weer wat waarvan ik denk; toch leuk dat ik het meemaak.

6. Wat is minder leuk aan het beroep?

Dat ik soms 80 a 90 uur per week moet werken en ik na 3 weken buitenland m'n zoontje van 3 mis. En dat je soms publiek bezit lijkt te zijn.

7. Je bent nu te bewonderen in het theater, toch zullen de meesten mensen je kennen van de TV. Wat vind je leuker om te doen?

Allebei even leuk. In het theater kan je iets uitbouwen, je vernieuwen en heb je veel meer contact met je publiek. Onmisbaar dus voor je ontwikkeling. Op tv is weer veel meer mogelijk. Ik mag overal naartoe en de uitdaging is soms groter omdat je elke dag weer iets nieuws moet verzinnen

8. In het TV programma 'De 8 plagen van Rob Kamphues' nam je bizarre uitdagingen aan die BN-ers voor je verzonnen. Welke uitdaging heeft de grootste indruk achtergelaten?

Hmm, moeilijk te zeggen: ik denk 72 uur wakker blijven. Daar heb ik twee maanden last van gehad. Kon me niet meer concentreren, was om de haverklap verkouden en het was nog niet eens leuk om te doen ook. Maar beroemd worden op IJsland staat me ook nog goed bij. Laatst hoorde ik weer van een toerist dat ze het in Reijkjavik nog steeds over die "crazy Dutch guy in his orange fur coat" hebben. Drie jaar later! En een andere opdracht, zet een trend, werkt ook nog steeds door. Met de redaktie had ik vorig jaar "de plaagstoot" bedacht, een shooter waar 1 op de zes drinkers een blauwe tong van krijgt. Inmiddels is het op de markt en het schijnt nog te verkopen ook. zie www.plaagstoot.nl

9. Wie vind je de meest overschatte persoon binnen je vakgebied?

Geen idee. De meeste tv-presentatoren denk ik eigenlijk wel.

10. En wie de meest onderschatte?

Marcel Verreck, ooit presentator van de Aso-show, nu columnist bij radio 1. Heel grappig en erg oprecht.

11. Je laatste show 'tijd zat' bereikte de media met een ludieke actie waarin de toeschouwers voor de helft van de prijs naar binnen konden. Wanneer zij moesten lachen zouden zij de helft bij moeten betalen. Dit na aanleiding van een negatieve recensie in de Volkskrant. Op zich moet negatieve kritiek toch kunnen waarom dan deze actie?

Omdat ik een oplichter werd genoemd. Kritiek geen probleem, maar dat vond ik te ver gaan. Mensen dachten ook dat er iets met mij aan de hand was, in plaats van met mijn programma. Een andere krant noemde mij een vette pad. Ben ik ook niet, maar heb ik veel minder last van. Vandaar.

12. Wanneer je geen cabaretier/tv-presentator zou zijn, wat zou je dan voor de kost doen?

Reclametekenen. Of comedies schrijven. Deed ik vroeger er een beetje bij.

13. Heb je nog een bepaald ritueel voor een optreden?

Ja, nogal. Ik ben niet zo'n zanger en danser en in deze show treed ik op met Coen Jutte, die dat allemaal wel kan. Dus moet ik vreselijk veel stemoefeningen en rek- en strekdingetjes doen. Is wel lekker ook, want voor een cabaretier is er verder geen goeie warm-up. Je kan moeilijk tegen de spiegel een mop gaan tappen om er een beetje in te komen.

14. Heb je vreemde gewoontes? Zo ja, welke?

Och, zoveel. Ik lees elk autosportblaadje, ik lust alleen espresso als-ie bijna uit pure koffie bestaat, ik hou niet van prietpraat- dan word ik heel ballorig, nou ja, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

15. Favoriete bezigheden in je vrije tijd?

Voetballen, koken, lezen, en sporten in het algemeen.

16. Met welke persoon zou je een dagje willen ruilen?

Met een goeie autocoureur.

17. Heb je ergens in je leven spijt van?

Teveel om op te noemen. Alle mensen die ik ooit onbedoeld gekwetst heb, teleurgesteld heb, alle keren dat ik op de middelbare school tegen een meisje had moeten zeggen: ik ben gek op je, maar het niet durfde, dat ik te lang in de stad ben blijven wonen, dat ik te vaak dingen deed om er maar bij te horen, nu ja, ga zo maar door.

18. Hoe denk je dat jouw leven er over 10 jaar uitziet en waar kan je op terugkijken?

Over 10 jaar: hmmm, moeilijk. Over 5 jaar doe ik waarschijnlijk nog ongeveer hetzelfde, want ik ga voor BNN nog twee jaar "Kamphues maakt Vrienden" maken en in 2004 komt er weer een nieuw theaterprogramma. Dus in 2005/2006 ga ik waarschijnlijk wat anders doen. Idealiter zou ik dan nog maar 8 hele goeie tv-programma's willen maken waarin in cabaret met reizen combineer. En daarnaast nog wat theateroptredens doen. Maar over tien jaar ben ik de vijftig gepasseerd. Misschien is iedereen tegen die tijd mijn kop wel meer dan zat of ik de aandacht en dan ga ik lekker achter de schermen werken. Mylene de la Haye doet nu de eindredaktie van mijn tv-programma en dat lijkt mij ooit ook wel een mooie taak.

19. Tenslotte, zou je je op FOK! registreren?

Nee, ik denk het niet. Jammer he?