Interview: Peter R. de Vries

Peter R. De Vries. Eén van Neerlands meest bekende journalisten. Alom staat hij bekend als fenomeen, de man die de term misdaadverslaggever heeft bedacht en ingevuld. De laatste tijd weer volop in het nieuws met de heropening van de Puttense moordzaak waarvoor hij zich al jarenlang (samen met oud-hoofdcommissaris Blaauw) heeft ingezet.

In 1994 behaalde De Vries ook een van de grootste 'scoops' uit zijn carriere. In Paraguay (Zuid Amerika) spoorde hij voor het weekblad Panorama de al tien jaar voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans Meijer, alias 'Stekel', op. De ontsnapping uit het Pieter Baan Centrum in 1985 en daarop volgende verdwijning van Frans Meijer was op dat moment het grootste overgebleven mysterie van de Heineken-ontvoering.

Op 17 maart 2000 probeerde De Vries in het Limburgse plaatsje Helden een gijzeling van een boerengezin door twee criminelen tot een goed einde te brengen. Hij was hiervoor gevraagd door één van de gijzelnemers. De zaak zou in de weken daarop bekend worden als de 'Heldense-affaire' en over de bemiddelende rol van Peter R. de Vries barstte in die tijd een waar media-debat los.

In januari 2002 meldde een ontsnapte TBS-patiënt zichzelf bij Peter. Toen De Vries de man weer wilde afleveren bij de kliniek, kreeg hij in eerste instantie nul op het rekest. De TBS'er ontsnapte uit een kliniek in Utrecht. Hij werd daar behandeld vanwege een veroordeling voor het seksueel misbruik van twee kinderen. Uiteindelijk hebben De Vries en zijn medewerkers de tbs-er in auto gezet en weer afgeleverd bij zijn behandelaars in Utrecht.

Geschreven Media
Van 1977 tot 1987 was Peter (misdaad)verslaggever van De Telegraaf. Na deze periode werd hij hoofdredakteur van weekblad Aktueel, dat Peter in de vier jaren die hij er werkte omvormde tot een blad dat serieus en frequent aandacht aan misdaad gaf.
In 1991 besloot hij te stoppen met het werken in loondienst en begon zijn eigen bureau in misdaadverslaggeving. Vanuit deze basis schreef de Vries nieuws, commentaren en beschouwingen voor het Algemeen Dagblad, reportages en een wekelijkse column voor weekblad Panorama en reportages en bijdragen voor diverse andere media. In 2002 begint de verschijning van het in samenwerking met Panorama gemaakte misdaadmagazine ''Verdacht!'' waaraan Peter R. De Vries verbonden is als hoofdredacteur.

Boeken
De Vries staat bekend als de best geinformeerde journalist als het de ontvoering van Freddy Heineken betreft. Hij schreef er in 1983 het boek ''De zaak Heineken'' over, in 1987 verscheen ook nog ''De ontvoering van Alfred Heineken'' van zijn hand.
De Vries heeft meerdere boeken geschreven waaronder het geruchtmakende ''Cipier, mag ik een pistool van u?'' in 1993.

Landelijke Televisie
Zijn landelijke bekendheid kwam pas tot een hoogtepunt sinds Peter voor de TV is gaan werken. Samen met Jaap Jongbloed (TROS) was oprichter, bedenker en eindredakteur van Nederlands eerste misdaadprogramma: Crime Time. In dit programma werden geruchtmakende reportages getoond, die onder meer met de verborgen camera waren gemaakt.

Bekend is de affaire van de gevangenis-bewaarder die voor het oog van zo'n verborgen camera aan een ontsnapte en voortvluchtige crimineel een pistool verkocht. De bewaarder werd op grond van deze beelden ontslagen en strafrechtelijk veroordeeld. Spraakmakend waren ook de reportages over de infiltratie van freelance journalist Bas van Hout bij de Centrum Democraten en het interview met Ruud S., de glazenier die bekende dat hij het Auschwitz-monument in Amsterdam had vernield

In 1995 start De Vries met de eerste uitzending van zijn wekelijkse programma 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever' - wekelijks uitgezonden bij RTL-4. Vanaf 1998 wordt dit wekelijks zeer goed bekeken programma bij SBS6 uitgezonden (iedere donderdagavond).