Film Review: (Das) Experiment

Het verhaal

Als taxichauffeur en journalist Tarek Fahd (Moritz Bleibtreu) een advertentie in de krant ziet over een spel in naam van de wetenschap voelt hij zich meteen geroepen. Door middel van een bijzonder, Big Brother-achtig experiment willen wetenschappers de psychologische effecten op gevangenschap bestuderen. Het schijnt dat het leger iets met het experiment te maken heeft, maar dat is allemaal top-secret.

Tarek is één van de 20 deelnemers en krijgt daarvoor net als alle anderen zo'n 1900 Euro vergoeding. Hiervoor in ruil moeten de 20 mannen zich twee weken laten opsluiten in een nagebouwde gevangenis, onder het toeziend oog van de wetenschappers en talrijke camera's.

Acht personen worden door het lot als bewakers aangeduid, de twaalf anderen zijn hun gevangenen. De gevangenen moeten zich aan een aantal strikte regels houden, de bewakers moeten er op toezien dat de regels inderdaad worden nageleefd.

Een aantal van de regels die in de gevangenis gelden zijn onder andere dat elke gevangene een nummer krijgt. Niemand mag meer met zijn echte naam aangesproken worden. De gevangen moet hun bewakers aanspreken met Meneer de Gevangenisbewaker. Wanneer het licht uitgaat mogen de gevangenen niet meer spreken en moeten ze stil zijn. De gevangenen moeten hun maaltijd volledig tot zich nemen. De gevangenen moeten alle bevelen van de bewakers gehoorzamen. De bewakers moeten de gevangenen straffen als ze één van de regels overtreden. De bewakers mogen hierbij echter geen geweld gebruiken, dat wordt ze duidelijk vermeld.

Tarek heeft van te voren een afspraak gemaakt met z'n vroegere baas bij de krant. Hij zal een mooi verhaal voor hem schrijven, in ruil voor 4.500 Euro. Om alles goed te kunnen onthouden en om wat spectaculaire foto's te hebben, heeft hij een bril met een kleine ingebouwde camera de gevangenis ingesmokkeld. Hoe meer spanning er tussen de bewakers en de gevangenen is, hoe beter zijn artikel zal zijn. Daarom besluit hij om een beetje olie op het vuur te gooien...

De 8 bewakers nemen hun verantwoordelijke taak echter heel serieus op en merken al snel dat Tarek een onruststoker is. En in hun pogingen om de orde te bewaren gaan ze ver, veel te ver...



Achtergrond

'(Das) Experiment' is gebaseerd op het boek van Mario Giordano genaamd 'Experiment Black Box'. Het boek 'Experiment Black Box' is op haar beurt weer gebaseerd op een experiment dat in 1972 aan de Stanford University werd gehouden en voortijdig moest worden afgebroken, omdat het volledig uit de hand liep.

De titelsong van de film is van Linkin Park en heet 'One Step Closer' (van hun album 'Hybrid Theory').


Conclusie:

'(Das) Experiment' is een keiharde psychothriller over gehoorzaamheid en geweld. Confronterend, beklemmend en hard. Ik vond de film zeer goed gemaakt. Emoties, spanningen, actie... alles zit er in en je merkt dat er goed over na is gedacht. Met name de flash-backs die Tarek gedurende de hele film beleeft over z'n grote liefde (die hij net voor het Experiment ontmoette) zijn goed in elkaar gezet en mooi geplaatst in de film. Ze zorgen ook voor een afwisseling, zodat je niet alleen naar het experiment zit te kijken (als het ware een tweede verhaal dat er doorheen loopt)...

Knappe film, een aanrader!

Score: 8,5

de gevangenende bewakers




Hoofdrollen:
Tarek Fahd - Moritz Bleibtreu
Steinhoff - Christian Berkel
Berus - Justus von Dohnànyi
Dr. Jutta Grimm - Andrea Sawatzki
Dora - Maren Eggert

Genre:
psychothriller


Regie:
Oliver Hirschbiegel